Уволниха директора на училището, в което писаха оценки на починала петокласничка

OFFNews 29 септември 2023 в 16:43 2200 0

училище

Снимка Интернет

СУ "Найден Геров" Пловдив.

Директорът на СУ "Найден Геров" в Пловдив е освободен със заповед на началника на Регионалното управление на образованието. На мястото на досегашния ръководител ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, съобщиха от МОН.

Проверката на дейността на училището започна по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя беше провокирана от сигнал, че в продължителен период са писани оценки от повече от един учител на починала петокласничка.

Детето изчезна през лятната ваканция, а при издирването полицията установила, че се е удавило в река Марица. Но месеци наред на момичето не са писани отсъствия. (При пет неизвинени социалните спират помощите.) Фигурират фалшиви оценки срещу името му. Училището е получавало финансирането от държавата за издръжката на петокласничката.

Не стана ясно дали училището се е свързало със семейството на починалото дете. Не е приведен в действие Междуинституционалният механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст, чиято основна задача е връщането на децата в училище.

През ноември 2022 г. от училището разбрали случайно, от съседи, че момичето е умряло. На 11 ноември се обърнали към Шесто районно управление на полицията, за да потвърдят информацията. На 22-ри полицията отговорила, че момичето е обявено за безследно изчезнало на 26 юли 2022 г. Чак тогава петокласничката била отписана от училище. За да се прикрият нарушенията, оценките на момичето, което се удавило на 25 юли, са били заличени.

При започването на проверката министър Цоков подчерта, че това е случай, който е извън моралните норми и ще бъдат взети най-строги мерки.

"Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", каза тогава министърът.

Освобождаването е по решение на началника на РУО - Пловдив. Окончателният доклад на експертната група от МОН, осъществила цялостната инспекция, ще бъде предоставен в най-кратки срокове на министър Цоков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика