По-строги санкции за убийство на пътя и пияни шофьори

Нели Чолашка 16 юли 2014 в 12:07 2856 2

По-строги санкции за пияни и дрогирани шофьори и за смърт на пътя.

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК), с които се завишават санкциите за пияни и дрогирани шофьори, както и при шофиране без книжка, които бяха внесени от депутати от ГЕРБ.

Тези промени ще бъдат гласувани следващата седмица на второ четене заедно с промените в НК за наказание за зловердни слухове срещу банки.

Управлението на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта от над 1,2 промила ще се наказва с от 1 до 3 години затвор и с глоба от 200 хиляди лева, вместо досегашните до една година.

При влязла в сила присъда за управление с над 1,2 промила и нов случай на шофиране с над 0,5 промила, шофьорът вече ще се наказва с от 1 до 5 години затвор, както и глоба от 500 до 1500 лева. Досега наказанието беше две години и глоба от 100 до 300 лева.

При шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози наказанието вече ще бъде от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1500 лева, досега наказанието беше 2 години затвор. При повторен случай на шофиране след употреба на наркотици, санкцията нараства на до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

По-строги наказания са предвидени и за причиняване на смърт или телесна повреда след употреба на алкохол, наркотици и управление без книжка. Шофьорите, причинили тежка или средна телесна повреда, ще лежат в затвор от 1 до 6 години, досега беше до 5 години, а при особено тежки случаи вместо от 2 до 8 години, наказанието ще бъде 2 до 10 години.

При причинена смърт наказанието се увеличава на затвор до 15 години, а при особено тежки случаи до 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews