И омбудсманът се застъпи за "Бедечка"

OFFNews 26 януари 2017 в 09:10 2744 0

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова настоя казусът с парка „Бедечка“ в Стара Загора да влезе в последното парламентарно заседание на 26 януари.

Манолова призова председателя на Народното събрание Цецка Цачева да включи в програмата на парламента за днес гласуването на мораториума върху строителните работи в парка.

„Мисля, че последният ден на 43-тото Народно събрание би следвало да бъде белязан с разглеждането на законопроекти, които са важни за хората, които защитават природата в България, които защитават бъдещите поколения. Съдейки от програмата обаче е ясно, че по-важни са концесиите “, каза омбудсманът на среща с представителите на инициативния комитет в защита на „Бедечка“ от застрояване и пое ангажимент да препоръча на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да направи публично достояние всички становища, свързани с общественото обсъждане на общия устройствен план (ОУП,) като бъдат качени на сайта на общината.

„Смятам, че е нормално едно обществено обсъждане на устройствен план да става при условията на пълна публичност и прозрачност“, аргументира се Манолова.

Тя бе категорична също, че заседанието на Експертния съвет, който ще заседава другата седмица трябва да бъде открито за граждани. На него омбудсманът обеща да изпрати експерти и юристи от институцията да проследят не само заседанието, но и доказателствата на представителите на инициативния комитет за отправени към тях заплахи и обиди.

"При необходимост ще сезирам прокуратурата", подчерта Мая Манолова.

В „Бедечка” живеят над 50 вида растения, като само паспортизираните едри дървета са около 1500, а над 150 вида са животните, част от които са защитени видове.

По-рано през деня тя се срещна с близо 300 жители от селата Бели бряг и Трояново. Хората се жалваха срещу принудителното им изселване с цел разширяване на добива на въглища в региона от „Мини Марица-изток“ и ниските обезщетения, които получават срещу „заграбените“ по думите им имоти и земеделски земи.

Манолова начерта план за действие в защита на техните права, като първа точка посочи срещата, която ще направи с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, кредитор на въгледобивния комплекс, именно по проекта за изселване и обезщетяване на населението, съобщиха от пресофиса на обществения посредник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика