МОН награди с държавен пост доцент, "мотивирал" студентите си да купуват учебника му

Александра Маркарян 10 февруари 2015 в 16:04 17412 22

Министерство на образвованието и науката (МОН)

Снимка Сергей Антонов

Министърът на образованието и науката е "наградил" с държавен пост доцент, позволил на студентите си да се явят на изпит при него с "помощни материали". По време на изпита те можели да преписват от учебник, на който доцентът е съавтор, но само ако учебникът е нов и студентът докаже, че го е купил, а не го е взел назаем, като напише имената си на корицата.

Преподавателят е доц. д-р инж. Румен Трифонов, който по това време е и зам.-декан по учебната дейност на Факултета "Компютърни системи и управление" на Техническия университет в София.

Учебникът "Мрежова и информационна сигурност" за едноименната дисциплина на магистрите по компютърно и софтуерно инженерство има петима съавтори и на първо място сред тях стои името на началника на доц. Трифонов.

Интересния подход към увеличаване интереса към учебника им разкри Нова тв на 30 март 2014 г. след сигнал на възмутени студенти. Пред камерата студентка показа и указанията на доц. Трифонов как да отидат на изпита при него, описани в имейл. По случая се разшумя за ден-два, после нещата утихнаха.

По-малко от година по-късно същият преподавател е назначен за директор на дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката.

Проверка на OFFNews в архива на сайта на МОН показва, че към 25 януари 2015 г. директор на дирекцията все още е била Мариела Деливерска, а през февруари вече е Трифонов. С други думи, ако сайтът е бил актуализиран своевременно, заповедта за назначението би трябвало да е на настоящия министър на образованието проф. Тодор Танев.

Заинтересувани от мотивите зад назначението, изпратихме запитване до МОН с въпросите кога е бил назначен г-н Руменов, бил ли е проведен конкурс, имало ли е други кандидати, кои са били членовете на комисията, кой министър е разписал заповедта за назначение и защо е освободен предишният директор. Попитахме също дали при назначението министърът е взел предвид авторитета на преподавателя от ТУ и сигналите срещу него, намерили отражение и в медиите.

Изпратихме запитването си на 27 януари. Седмица по-късно напомнихме за въпросите си и от пресцентъра на МОН ни увериха, че ще направят всичко възможно да ни отговорят. До днес, 10 февруари, за жалост, звеното за комуникация с медиите и обществеността на МОН остава безмълвно.

49-годишният Румен Иванов Трифонов завършва специалността "Изчислителна техника" в Техническия университет през 1990 г., след което е назначен като програмист в Научно-изследователския сектор на ТУ - София към лабораторията на факултет "Компютърни системи и управление". През 1994 г. постъпва на работа в катедра "Компютърни системи" като инженер, и след това последователно като асистент, старши асистент и главен асистент през 2003 година. Придобива образователна и научна степен "Доктор" през 2004 година. Става доцент след конкурс през 2011 г., като в комисията му е и проф. Наков, който е бил и негов преподавател.

Доц. Трифонов участва в управлението на няколко сдружения, по данни от "Дакси". Те "Асоциация "Адаптация към електронно управление", "Българска изследователска и образователна мрежа", "Асоциация младежко иновационно и информационно общество АБ", "Национален център за супер компютърни приложения", "Булинфосек" и "Асоциация на експертите по компютърни системи и информационни технологии". Той е бил собственик и на "Ритекс Ко" ЕООД, имал е и регистрация като едноличен търговец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!