Вежди Рашидов и Боян Ангелов подписаха меморандум за развитието на литературата в България

ОFFNews 13 януари 2017 в 17:37 6549 2

Снимка Министерство на културата

На церемония днес в Министерството на културата министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов подписаха Меморандум за развитието и популяризирането на българската литература между Министерство на културата на Република България и Съюза на българските писатели, съобщиха от Министерство на културата.

С Меморандума двете институции споделят общата цел за подобряване на условията и възможностите за популяризиране на литературните постижения в съвременния литературен живот и за запазване на литературната памет.

Според министъра на културата в оставка това е първа крачка към по-добра комуникация между институциите. Той каза, че част от мисията на министерство на културата е да подкрепя всички български творци.

Председателят на Съюза на българските писатели - Боян Ангелов, изрази благодарност за голямата подкрепа към Съюза на българските писатели.

Боян Ангелов изброи като примери за подкрепа от страна на културното министерство отбелязването на 100-годишнината от гибелта на поета Димчо Дебелянов, за която бе издаден сборник, осъществяването на два изключително важни проекта за българската литература – „Азбучникът” и Христоматия със значимите писатели и поети на България, които вече се ползват като учебни помагала.

Той каза, че през 2017 г. предстои отбелязването на 130 г. от рождението на Димчо Дебелянов, 140 г. от рождението на Елин Пелин, 120 г. от рождението Асен Разцветников и 110 г. от рождението на Емилиян Станев.

------------------------------------

Пълния текст на Меморандума: 

Меморандум

Министерство на културата на Република България

Съюз на българските писатели

Относно: Развитието и популяризирането на съвременната българска литература

Днес, 13 януари 2017г., се подписа следният меморандум
между Министерството на културата и Съюза на българските писатели:

С него ние - Министерството на културата и Съюзът на българските писатели, споделяме общата цел, че ще работим за подобряване на условията и възможностите за популяризиране на литературните постижения в съвременния литературен живот, за литературната памет и големите имена в родната словесност, за реализацията на всички поколения талантливи литературни творци. Високо ценим значението на българската литература и на българските автори за съхранение и изграждане на духовността на съвременния български гражданин.

Заявяваме, че ще работим съвместно за:

1. Утвърждаване на традиционните добри отношения между Министерството на културата и Съюза на българските писатели, като съзнаваме огромната роля на книжовността и творческия дух, които спомагат за повишаване образоваността на българската нация.

2. Съвместното сътрудничество между Министерството на културата и Съюза на българските писатели способства за благоприятна среда за развитие на културната политика в страната.

3. Министерството на културата подкрепя инициативите на Съюза на българските писатели за насърчаване на българските писатели в тяхната творческа работа и в техните изяви, като ги популяризира с цел създаването на образована публика за стойностни културни събития.

4. Подкрепа откриването и привличането на млади творци с висок потенциал в областта на литературата.

5. Подкрепа на литературни проекти с национално значение, които дават възможност за изява на автори от различни поколения и които могат да представят страната ни в европейския и международния културен процес.

6. Включване в Националния културен календар, учредяване на национални комитети и приемане на програми и инициативи за честването на кръгли годишнини на изявени писатели от литературната класика и съвременния литературен живот.

7. Съдействие за създаване на национални и регионални програми за популяризиране на българската литература, на нейните автори в страната и чужбина.

8. Съдействие за подпомагане и реализиране на творчески проекти и инициативи в областта на книгоиздаването и на литературната периодика.

9. Съдействие за популяризиране на българската литература и книжовния български език сред българите по света, като стимулираме преводите на български произведения и работата на българистите в чужбина.

10. Развиване на традициите и опита на Съюза на българските писатели в провеждането на международни писателски форуми, както и двустранните връзки с писателски организации от други страни.

11. Сътрудничество при предлагане и награждаване с национални и международни литературни награди, държавни и други отличия за изявени писатели.

12. Осъществяване на сътрудничество с държавни, международни и местни институции, с творчески съюзи и сдружения за осъществяването на целите на Меморандума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

2

ELPIDA

13.01 2017 в 23:03

Съюз на писателите?! Дрън-дрън...
Даже и небето се намръщи...
мммммммммммм
Не умира този,който в полет пада...
 
X

Да помогнем на украинските деца!