Развръзка: Telus спира работа за Facebook от България

Мая Младенова 28 февруари 2023 в 15:25 3603 2

Telus International

Снимка Telus

Telus International

Компанията Telus International вече няма да мoдерира Facebook съдържание от България, съобщиха журналистът от BIRD Атанас Чобанов и сайтът "Булевард България". 

От Telus коментираха пред OFFNews, че договорът им а с Meta - компанията собственик на Facebook, продължава. Но не посочиха подробности в кои държави ще се работи по него и по какви услуги.

"TELUS International продължава да има действащ договор с Мeta, следвайки най-високо ниво на професионални стандарти", отговориха от българския офис на аутсорсинг компанията на въпрос на OFFNews.

Неофициално научихме от свои източници, че работата за Facebook от България се прекратява. От Meta няма oфициално съобщение за това.

Тази развръзка бе очаквана след публичното напрежение заради проблеми с модерацията, което доведе до обвинения в проруско влияние и неясни критерии за санкциониране на потребители в платформата.

Напрежението ескалира през декември 2022 г., когато BIRD публикува случайни Facebook профили на служители на Telus в България, като знак за недоволство срещу масово блокиране на постове и профили, изразяващи мнения срещу войната на Владимир Путин в Украйна. От компанията тогава заклеймиха тази акция и не потвърдиха, че техният отдел, работещ за Facebook, отговаря за българското съдържание. По-късно, индиректно, стана ясно, че това най-вероятно е било така.

Тогава призивът на BIRD "да се линчуват публично" случайни служители не срещна подкрепа сред обществеността, а Telus коментира, че модерацията на постове се извършва по стандарти на Меta, собственикът на Facebook, и че няма нищо общо с властите в Русия.

Тъй като проблемите с модерацията продължиха, през януари движение "Боец" организира протест пред централата на фирмата в столицата. Той събра едва двайсетина демонстранти, но бе последван от покана за изслушване на Meta и Telus в българския парламент. За изслушването от Канада пристигнаха представители на компанията майка от Telus, a от Meta изпратиха писмено становище. "TELUS е един от многото доставчици, които използваме за модерирането на съдържание. "Всички наши доставчици минават през строг и независим одит. Нашите одити на TELUS показаха високи нива на точност. Въз основа на скорошни твърдения за пристрастност за нашето модериране проведохме допълнителни одити, на които не установихме нищо нередно", пишеше в становището на Meta.

Веднага след това се появи непотвърдена информация, че се очаква договорът с българския офис да бъде прекратен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Veselina Stoianova

28.02 2023 в 17:12

Платени *******???? ????????????????????????✌

345

1

Джендо Джедев

28.02 2023 в 16:10

Крайно време беше тоя цирей ТЕЛУС да се изреже. Не знам какви са стандартите на МЕТА за модерация, ама аз отнесох месечно блокиране под параграф "Тероризъм" заради "Американците и на Сталин са доставяи оръжие и пари. Или е трябвало да не го правят, за да може Хитлер да го смачка по-бързо и да се постигне мир, а?". Браво на хората от BIRD!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика