Николай Кръстев от БНТ интервюира Овсянникова, филмът му стигна до Нетфликс

Мая Младенова 02 февруари 2024 в 12:14 5779 0

Николай Кръстев и Марина Овсянникова

Снимка БНТ

Николай Кръстев и Марина Овсянникова

Тази вечер от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика „В кадър“ БНТ ще излъчи филма на Николай Кръстев „Другата Русия“. Пред камерата застава руската журналистка Марина Овсянникова, която дръзна по време на централните новини на „Первый канал“ да се обяви против кремълската инвазия в Украйна преди две години.

В документалния филм „Другата Русия“ пред журналиста Николай Кръстев и оператора Владимир Богдански Овсянникова разказва как работи руската пропаганда и как се вземат решенията кои новини от Украйна и войната да се отразяват по „правилния“ начин. Освен нея журналистът интервюира и знакови лица на руската опозиция – бизнесмена и общественик Михаил Ходорковски, който Владимир Путин вкара в затвор 10 години по измислени обвинения, бившия премиер на Русия Михаил Касянов и бившия депутат от Думата от четири нейни състава Генадий Гудков, който отлично познава механизма на кремълската машина на управление.

Михаил Касянов (ляво) и Николай Кръстев Снимки: БНТ 

Кадри от документалния филм на Българската национална телевизия ще бъдат използвани от „Нетфликс“ за предстоящата им продукция.

Пред OFFNews Николай Кръстев разказва за срещите си с руските опозиционери.

- Защо е важно гласовете на руската опозиция да се чуват и у нас?

- Гласовете на руската опозиция трябва да се чуват и виждат, защото те показват много ясно на международната общност какво става в страната им и как тя изглежда днес. Русия вътрешно е много разделена днес. И това разделение е плод на повече от 20-годишното управление на Владимир Путин, който накара руското общество в своята немалка част да повярва на пропагандните наративи, които той налагаше в него.

Руснаците, които са под влияние на кремълската пропаганда, вярват, че Путин е прав, когато е започнал инвазията на Москва в Украйна преди две години. Немалка част от тях възприемат неоимперските амбиции на Кремъл, като нормални и споделят, че Русия е права да иска да анексира по-голямата част от независима Украйна, че украинците са измислен народ и че местните руснаци са потиснати от Киев, което въобще не е така, защото първите, които пострадаха най-много преди две години, бяха именно от рускоезичното население в Украйна, защото руската армия обстрелваше именно тези райони и там загиваха най-много местни руснаци.

Затова руската опозиция, освен че трябва да се чува, нейните действия трябва да бъдат по-единни и да излъчват общ сигнал към останалата част от света. В България кремълската пропаганда работеше много активно през последните 15 години и създаде един доста идеализиран образ на управлението на Владимир Путин, който не отговаря на действителността вътре в Русия. И затова, когато говори руската опозиция, трябва да се отнасяме с повече доверие към думите и оценките им, защото те показват в много голяма степен автентичния глас на страната им.

Михаил Ходорковски

- Труден ли бе пътят до тези интервюта?

- Подготовката на интервюто с известната руска журналистка Марина Овсянникова продължи почти два месеца. Достъпът до нея не беше лесен, а когато влязох с нея в контакт, трябваше да спечеля доверието ѝ, защото месец преди това журналисти от едно френско жълто издание бяха написали една измислена история, че тя е отровена и бяха публикували адреса ѝ, което се беше превърнало в риск за сигурността ѝ. Овсянникова е все още под наблюдението на руските служби, след като тя избяга от Москва заедно с дъщеря си. Затова, докато подготвяхме тази поредица от срещи, много тесен кръг колеги в дирекция „Новини и актуални предавания“ на БНТ знаеха за тях, защото темата и хората бяха деликатни и трябваше да сме внимателни до последно.

От останалите интервюта най-сигурно ми беше интервюто с Генадий Гудков, с когото се познавах от Москва, докато работих като кореспондент на БНР там, а после и в България, когато с него съм правил интервюта, в предаването за външна политика в ефира на БНТ „Светът и ние“.

С бизнесмена Михаил Ходорковски и бившия руски премиер Михаил Касянов нещата въобще не бяха ясни дали ще се случат, но по време на парижката среща на руската опозиция все пак успях да ги склоня да бъдат част от документалния ни филм „Другата Русия“.

И вие, като колеги журналисти, знаете, че сложната част не е самата реализация на интервютата, а как да достигнете бързо и ефективно до събеседниците си и как да ги предразположите. В този случай за нуждите на документалния ни филм се търсеше възможност да надникнем отвъд ежедневния новинарски поток по темата Русия и да получим сериозни и аналитични отговори и оценки за ставащото в нея. Трябва да призная, че за мен и четиримата събеседници са много ценни и чрез разговорите ми с тях се постарах да покажа не само „Другата Русия“, но и днешната Русия, от която стотици хиляди нейни граждани бягат заради несъгласието с конфликта в Украйна.

- С какво усещане сте за бъдещето на руския режим след тези разговори?

- Не съм особен оптимист за бъдещето на управлението на Кремъл и не виждам светлина в тунела. Русия става все по-изолирана, по-самодостатъчна, колкото и условно да звучи това, защото тя не може да се откаже от западната технологична мощ, която се изразява в много аспекти на живота не само обикновените граждани в нея, но и на всички отрасли в икономиката ѝ. Не случайно Кремъл иска на всяка цена да получи каквото и да е примирие, за да може да се обновят старите връзки със западните държави, да си върне изгубените енергийни пазари и да започне да попълва изхарчените си фондове. Обръщането на Кремъл към Китай, Северна Корея и още някои азиатски и африкански държави, които са далеч от общоприетите норми на демократичност, води до това Русия да бъде все по-изолирана, а критичните гласове да бъдат принуждавани да мълчат. И пример за това е проектозаконът в Думата за отнемането на личното имущество на несъгласните с Кремъл и засилването на санкциите към т.нар. чуждестранни агенти, които са обикновени граждани, експерти и журналисти, опитващи се да запазят своята независимост от управлението в Русия.

- Разкажете повече за проекта с „Нетфликс“.

- "Нетфликс" ще получат кадри от срещата ни с Марина Овсянникова, която снимахме един ден и имахме възможност да разговаряме съвсем откровено с нея по много теми. Доколкото знам, това е първо сътрудничество на българска телевизия с платформата „Нетфликс“, която произвежда не само игрални филми и сериали, но има и секция за документалистика, в която има сериозни заглавия и теми. Радвам се, че нашият филм „Другата Русия“, който реализирахме заедно с оператора Владимир Богдански, режисьора Емил Минков, продуцента на „В кадър“ Мария Чернева, получава такова внимание от „Нетфликс“. Надявам се, че контактите на БНТ с „Нетфликс“ ще продължат, защото продукцията в областта на документалното кино на обществената телевизия е сериозна и могат да си бъдат полезни.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!