Председателят на СЕМ пред БНТ: Караха ни да му вземем хляба и сега Волгин упражнява конституционното си право

Единствени от политическа партия ''Възраждане'' се поинтересуваха от темата за спиране на рекламата на хазарта по медиите, каза тя

Искра Ангелова 13 април 2024 в 13:05 11281 14

Соня Момчилова в БНТ

Снимка Скрийншот

Соня Момчилова в БНТ

Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова беше гост на Георги Любенов в "Денят започва" по БНТ. На въпрос на водещия: "Как да бъде една медия обективна? Ако нито си за най-красивото лице на мафията, нито си за шарлатаните?" тя отбеляза, че въпросът е прекрасен. Момчилова цитира създателя на "Бивол" Асен Йорданов, който по думите ѝ поставял точно този въпрос – как да оцелее журналистът, ако не е зависим от магнати, грантове и др., ако би искал да се отдаде само на журналистиката и истината в негово интервю за "Рок нюз". "Между другото, допълни тя, в България е невъзможно да се спечели дело срещу журналист – т.е. ние стоим добре по отношение на защитеността на журналистите."

Тя загатна, че с изтичането на мандата ѝ смята да се върне към професията. Сигурно в телевизията, предположи водещият (според Закона за радио и телевизия тя няма право да се кандидатира за директор на Обществената медия БНТ до 2 години след приключването на мандата ѝ.)

Водещият се възмути, че твърдите ядра на политическите партии напират да пишат въпросите на журналистите, като ги нарече образно "планктон", а Момчилова посочи, че усеща най-голяма заплаха в уплахата и автоцензурата на самите журналисти, която СЕМ и Асоциация на Европейските журналисти са отчели, защото практикуващите професията в тяхно проучване са го заявили.

"Моето присъствие в парламентарна зала зачести много, което е парадоксално," оплака се Момчилова. "От двете страни на залата имаше недоволни. Което значи, че си вършим работата добре. Защото това не би било така, ако бяха доволни хората от всички партии. Поздравявам ви, че продължавате да правите телевизия, която да устоява на тази тенденция," направи комплимент на обществената медия Соня Момчилова.

По отношение на медийна грамотност и "фактчекването" тя каза, че следи "един млад колега", Виктор Блъсков, който проверява фактите, проверени вече от "фактъчекърите". "Включително и във вашата телевизия, след смъртта на Алексей Навални, се появи "фактчекър", който пусна аудиозапис и каза, че по всяка вероятност това е фейк. Това не може да се случва в медиите," каза още Момчилова. "Журналистът трябва да гарантира достоверността на това, което представя. Симеон Радев нарича журналистите каторжниците на историята. А в днешно време Гьобелс черпи някъде горе за, чух наскоро имало, награди за "чиста журналистика," пошегува се председателката на СЕМ.

"Представяте ли си, на мен ми искаха оставката, че съм нарекла "интелектуален холокост" някои реалити формати, била съм антисемитка, а аз цитирах Ноам Чомси, който е украински евреин," допълни шегата Соня Момчилова.

"Ние изгаряме душите на младите хора, това е холокостът днес. Не им оставихме никакъв шанс за кариерно развитие, и както древните шумери са принасяли децата си на Бога на златото – те са го правели в името на земното си благополучие - така правим и ние. Ние искаме децата да изповядват модерните постулати за успех, за благополучие и после се чудим защо оглупяват, защо са податливи на зависимости като хазарта, защо стават все по-инфантилни... Едни млади политици се титулуват като "добри", това е тотално инфантилно, по парадигмата на мислене "враг-свой" – това няма нищо общо с християнската доктрина, на която е базирана цялата идея за Европа. Нали говорим за европейски избори. Аз съм на път да се превърна в един отчаян човек," завърши Соня Момчилова този момент от програмното си интервю.

"Защо политиците не искат да се спре рекламата на хазарт по медиите – това ли храни партиите," попита Георги Любенов.

"Аз мога единствено да предпопложа, предвид аргументите от трибуната и неприемането на проектозакона на Възраждане по въпроса. Между другото, именно политическа партия Възраждане бяха единствените, които се поинтересуваха от усилията на СЕМ по темата за тази опустошителна зависимост, защото хазартът е опустошителна зависимост."

Тя разказа как те от СЕМ са направили меморандум с НАП, за да могат да активират тази тема, както и кръгла маса, поставили са този въпрос на наднационално ниво, оказало се, че колегите от Балканите имат същия проблем, а в Румъния вече са довели нещата почти до решаване. От СЕМ поканили и представител на италианския регулатор, който направил изключителна презентация. 

"Ходих да моля," каза Момчилова. "От ДБ една млада депутатка, не помня как се казва, с плам на Зоя Космодемянская и Клара Цеткин ми обеща, че това ще им е първата работа, щом влязат в парламента. А сега на моята четиричасова пледоария от трибуната те мълчаха, подвикваха ми или стояха с гръб... Мислете какво ви обещават, идват избори," каза още Момчилова.

Водещият запита по повод регулацията на медиите: "Скъпи зрители, вие каква телевизия искате да гледате? Участвайте и в нашия форум с въпроси!" В края на интервюто се оказа, че време и място за множеството зрителски въпроси не е останало.

"От СЕМ направихме знаково социлогическо проучване за това какво очакват зрителите," каза Момчилова. И въпреки че много телевизии се крият зад идеята, че зрителят иска повече забава, развлечение и шоу, всъщност изобщо не е така.

На въпрос чувала ли е, че депутатите искат да са седем регулиращите в СЕМ (с което да се разруши политическата му зависимост и прякото му подчинение на президента, в случай, че се включат двама експерти от гражданския сектор, бел.а.), Момчилова отговори, че е чула и друго - че девет месеца депутатите правили усилия да я сменят, което било недопустимо. "Освен че правят оценки – премиерът например, изведнъж разбирам, че те полагали усилия... Не че ми се стои безкрайно там," възкликна Момчилова. Тя сподели, че мандатът ѝ приключва до средата на юли и че по настоящия закон няма право да е председател на СЕМ две години, макар да са правени промени в законите през годините заради определени хора - "беше преименуван регулаторът, за да остане бившия председател – има едни такива промени в закона, правени специално за хора."

Момчилова се възмути, че - тогава депутатът - Николай Денков я привикал в Народното събрание по отношение на дезинформацията, но слава Богу не стигнало времето за тази точка, а Кирил Петков се заканвал, че "ще осветяват, ще включват осветление някакво в регулаторите – няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа, ние провеждаме онлайн заседания, протоколите ни са достъпни, правим усилия по отношение на медийната грамотност...," каза Момчилова и призова лично водещия да се обръща към СЕМ "когато бивате притискани от политически партии – каня ви да се обръщате към нас и съм признателна, когато го правите. Ние направихме кръгла маса по отношение на автоцензурата, няма по-тревожен сигнал от това хората да разчитат на изплашени медии."

"Как," зачуди се водещият, "да спазваме златното правило в журналистиката, да показваме различните гледни точки, да каним и опонента, да създаваме дебат, г-жо Момчилова? Как да не взимаме страна, да не напададаме политическа сила – та ние стигнахме до "Работническо дело"?! Самите медии се превърнаха в бухалки? Защо тайни следствени материали и доказателства изтичат по медиите? Ето сега снимките с пачките, с пуделите?"

Момчилова спомена още един неоспорим авторитет в журналистиката, като я похвали: "Брилянтна беше Силвия Великова вчера, изказвайки се по отношение на тези контролирани факти и изтичането на снимки, и разследващи материали по медиите!"

И внезапно попита:
"Като онова твърдение за четирихилядниците – има ли доказателства, когато се наричат уважавани журналисти "четирихилядници"? И цитира директора на европейския съвет на обществените медии, който им гостувал и ѝ казал, че най-голямата им грешка била, че са забранили руските медии. Точно сега имало такъв голям интерес. "А как да говорим за журналистически стандарт, когато журналисти, които работят в обществени медии, са част от НПО," попита Момчилова.

Така или иначе, заключи тя дали поради пропагандата или от изкуствения интелект – както казва гуруто на трансхуманизма Харири – една от първите професии, която ще изчезне, е журналистиката. 
"Може да се окаже по-симпатично, ще ви призная," каза Момчилова. "Ако съпоставим неговата неуморност, неподвластност на икономически, политически зависимости, може да се окаже и по-симпатичен."

На въпрос за Петър Волгин, който ще стане депутат от Възраждане, Момчилова каза, че тя е в много сложна ситуация с отговора на този въпрос, защото знае как ще бъде употребено това, което ще каже.

"На него не му беше оставен кой знае какъв избор, след целия този натиск – включително срещу нас – трябвало да му вземат хляба. Ами ако утре вас не ви хареса някой? Ние бяхме подложени на изумителен натиск – от страна на "здравите" и "добрите" сили...  Медиите сервират уж цялото меню, но всъщност това са заготовки, а може да се окаже, че например пилешката супа е вредна за вас, с някакви отровни емисии... Това е негов избор, той има конституциаонното право. Има и други примери - с Хекимян, има журналисти в ЕП. Има законово основание.
Много хора ще си отдъхнат, защото основно Петър Волгин беше неправилният. Притеснявам се от хомогенизацията и монохромността на ефира, което е не по-малко развращаващо от бруталното използване на езика на гетото, който се използва от медиите, нищоговоренето, новобрюкселския новоговор. Шенген и еврото сигурно са много важни теми, но оставането на младите също е толкова важно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

cunimi cu

18.04 2024 в 15:45

Забележете какви политически гости кани Любенов и какви въпроси им задава.Това е пълен комунистически педал.За съжаление не е единствен в БНТ.

1000

13

4I4ATA

14.04 2024 в 09:49

На тоя руски отпадък трябва да се вземе хляба и повече никакви държавни длъжности!

1000

12

Зара

13.04 2024 в 19:55

Госпожата си е радева стахановка. Много е зле горката. Онази наплатанова по-хитра излезе, и тя е радева избранница, т.е. путинистка, но се прикрива, не го демонстрира като тази чалга журналистка.

4038

11

Moirae

13.04 2024 в 18:31

Хайде на бас, че, ако се проведе един малко по-задълбочен разговор, ще се разбере, че тази жена, с обтекаем морал, е всъщност един обикновен путинофил. Всеки, който ми е попадал с изказване против “Брюксел”, много скоро след това се издава.

3714

10

GB

13.04 2024 в 17:35

Малеееее, каква демагогия! С няколко опорки, разбира се. Председател на СЕМ!

2073

9

Johnny B Goode

13.04 2024 в 17:34

Връщала се в професията?
Че тя никога не е напускала най-древната професия.

75

8

230 млрд баксов

13.04 2024 в 15:09

Петков и Василев насочиха парите към повишаване на пенсиите и безплатни лекарства за сърдечно-болните.

А "тиквата" и "прасето" сега отново искат да върнат потока на парите към чекмеджето....онова същото чекмедже със златните кюлчета!

11024

7

Комита

13.04 2024 в 15:02

Отлично знаеш кого имам предвид, троле! Ти и останалите измекяри на мафията разводнявате дискусията под всеки форум. Преди избори винаги сте особено превъзбудени. Макар и анонимни панелни таласъми, пак сте по-хитри от Соня Момчилова, за която изказваме мненията си тук.

Тя, горката, е толкова глупава, че за разлика от вас дори не се преструва... :)))

-1700

6

Люгер Химарс

13.04 2024 в 14:30

под "тиквата" и "прасето" кирил петков и асен василев ли се разбират? единия не може да говори, другия насочи всички европейски пари идващи в страната или към путин чрез "дерогация" или към своите фирми чрез фирми за перки, които спечелиха всички ес фондове свързани с България;

А?

11024

5

Комита

13.04 2024 в 13:58

А демотиваторът най-сетне разкри гнилата си същност на герберастки пропагандист. Присламчи се във форума на принципа „на всяка манджа мерудия“ и коментари за войната в Украйна, които винаги са ми стояли леко неискрени.

Сега ще се опитва да ви демотивира да гласувате, за да може Тиквата и Прасето да безчинстват на територията.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки