Бургаски съд даде съвети на журналисти как да пишат заглавия за Перата

OFFNews - Бургас 15 януари 2018 в 17:32 20513 6

Снимка bTV

Петър Низамов - Перата е обвиняем за нападението над оператор през юли

Съдия в Бургас даде съвети и примери за това как трябва да звучат заглавията относно Петър Низамов – Перата, нашумял покрай редица криминални прояви. Това стана по време на дело на районния съд в града, който осъди два местни сайта, причинили „душевен дискомфорт“ на Перата.

След решенията на съда бургаските журналисти се обединиха в протестна декларация в защита на свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани. 

Повод за конкретното произнасяне на магистрата са статии от месец март, 2012 г. в сайтовете burgasnews и burgasinfo. В тях се цитира взета мярка за неотклонение на няколко арестувани за побой в дискотека. Сред тях е и Низамов, който, в последствие, е оправдан за деянието. Душевният дискомфорт на Перата е причинен от определението „бияч“, в заглавия на статиите. Самите публикации се основават на официални източници – пресцентровете на областната дирекция на полицията и на прокуратурата, като дори във второто, Низамов и останалите арестувани, са описани с трите им имена. Въпреки че в една от статиите, Перата е посочен само с инициали, то, според съдия Кунчев, това няма значение:

Действително – в публикацията ищецът не е обозначен с имената си, а само с инициалите П.Н., но с оглед конкретните обстоятелства, изложени в нея, както за него, така и за близките му – сестра и майка, които са му я предоставили, не е било трудно да бъде разпознат“, се казва в решението на Районния съд.

Съдия Калин Кунчев стига и по-далеч в решението си, като дава и примери как трябва да се пишат коректни заглавия:

„… коректно заглавие на процесната публикация би било например “Обвинените за побоя над охранител в “Джубокс“ лица остават в ареста“ или “Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“, и т. н. Използваният спрямо ищеца израз “бияч/ите/ от “Джубокс““, от една страна, съдържа клеветническо твърдение /неистинско позорно обстоятелство/ – той да е участвал в побоя над охранителя в дискотеката, с което се вреди на доброто му име в обществото – разпознат е в материала от свои близки и приятели, а от друга – с оглед на негативния смисъл, който се влага при употребата на тази дума от хората, включително и в публикации на ме-диите – побойник, скандалджия, хулиган, са засегнати честта и личното достойнството на Н.“, пише магистратът и пояснява, че съдебното и криминалното минало на Низамов нямало никакво значение, след като се вреди на доброто му име в обществото.

Решението на Районния съд ще бъде обжалвано, категорични са бургаските журналисти. То, обаче, дава лош сигнал при изпълнение на служебните им задължения. Репортерите изготвиха декларация в защита на свободата на словото, която ще бъде изпратена до редица институции, в това число – ВСС, Народното събрание, НАП и др. Публикуваме я без редакторска намеса:

„Ние, представителите на медиите в Бургас, категорично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме основните си задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси - невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда.
Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни, да завежда дела срещу медии.
Тези решения нарушават чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.
Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото.
Призоваваме Етичната комисия към Висшия съдебен съвет да ревизира професионалната дейност на съдия Кунчев.
Призоваваме Прокуратурата да се самосезира за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов, масово водени срещу медии.
Призоваваме Прокуратурата да се самосезира по изложените данни и обстоятелства.
Призоваваме НАП да провери имущественото състояние на ищеца Петър Низамов, тъй като той беше освободен от съдебни такси с твърдение, че е социално слаб, без допълнителна проверка.
Ще търсим правата си с всички законови методи на регионално, национално и европейско ниво“, се казва още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7489

6

Angel Ivanov

16.01 2018 в 07:38

Българския съд и покуратура - най-голямия проблем за българите!

13780

4

Перко

15.01 2018 в 21:34

Най-после някой да напомни на журналистите, че трябва да мислят какво говорят в материалите си. И да почнат да носят отговорност за казаното. Одобрявам решението на съда.
Жалко само че трябваше точно П.Н. да го предизвика :)

12182

2

sawall

15.01 2018 в 18:52

От една страна, журналистите имат право да искат да пишат каквото искат, а и трябва да го имат това право. Доброто име е нещо, което П.Н. явно отдавна няма в обществото, така че не знам какво толкова са му уронвали.

От друга страна, истинските журналисти не лепят епитети като "престъпник", "бияч" и прочие на хора, неосъдени за деянието, в което ги обвиняват. Все пак ако си журналист със стандарти е едно, ако списваш жълт вестник е друго.

10571

1

Hissarion

15.01 2018 в 18:43

Той и Мумията завел дело срещу журналисти, че му причинили дискомфорт. Да ги ожалиш тия неприятни личности колко е крехка неузрялата им морално психика.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика