Световната централна кухня възобновява дейността си в Газа

OFFNews 29 април 2024 в 06:45 771 1

Снимка GettyImages

Световната централна кухня (СЦК) заяви, че от днес ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като седем нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.

Преди да преустанови дейността си, СЦК беше раздала над 43 милиона ястия в Газа от октомври насам, което по нейни данни представлява 62% от цялата помощ, предоставена от международни НПО.

Благотворителната организация съобщи, че разполага с 276 камиона, пренасящи почти 8 милиона ястия, които са готови да влязат през граничния пункт Рафа. Освен това тя ще изпрати камиони в Газа от Йордания.

"Хуманитарната ситуация в Газа остава тежка. Ние подновяваме операцията си със същата енергия, достойнство и фокус върху изхранването на възможно най-много хора", заяви главният изпълнителен директор на благотворителната организация Ерин Гор.

Смъртните случаи от 1 април предизвикаха широко осъждане и искания за обяснение от страна на съюзниците на Израел, включително САЩ. Израел заяви, че разследванията му са установили сериозни грешки и нарушения на процедурите от страна на военните, като уволни двама висши офицери и порица висши командири.

СЦК настоява за независимо разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews