Перата съди журналисти – претърпял „множество душевни травми“

OFFNews - Бургас 21 юни 2017 в 17:38 6055 2

Перата - отново в съдебната зала, но вече - в качеството на жалбоподател

Първото от поредицата дела, които Петър Низамов – Перата, станал известен покрай незаконните арести със „свински опашки“, завежда срещу бургаски журналисти, трябваше да започне днес в Районния съд в Бургас. То бе отложено заради нередовно призоваване.

Делото, което Низамов е завел срещу сайта „Бургаснюз“, е за статия от 13.03.2012 г. със заглавие „Биячите от „Джубокс“ остават зад решетките“. Тя е написана относно взета мярка за неотклонение, основавайки се на прессъобщения от съда и полицията. Журналистите са категорични, че в нея няма изписани имена, а само инициали. Очевидно, Низамов се е разпознал в инициалите и решава да заведе дело срещу колегите за 15 000 лв. Причината е, че била нарушена презумпцията за невинност, а така се твърдяло, че бил извършител.

Исковата молба на Перата до Районния съд е с любопитни мотиви, ето и част от нея, запазен е оригиналният правопис и стилистика:

„В следствие на тази статия, която е достигнала до неограничен брой хора и с оглед, че днес 5 години след случая е още активна в интернет и се появява на началната страница на google.com, когато зададете критерий за търсене „Петър Низамов“, претърпях множество душевни травми. Загубих партньори в бизнеса, загубих вяра в правото и справедливостта, това е една от причините да спра да уча „право“ и да се развивам в тази област, все още хора ме срещат и ми наомнят тези статии, създаде огромни проблеми във връзката ми, проблеми в семейството ми, майка ми преживя сериозни здравословни проблеми, аз самият имаш задравословни проблеми. Преживях кошмар. Достойнството ми бе униено. Накърнен беше авторитета ми в университета, сред приятелите, пред приятелката ми (тогава), пред семейството ми, в моята среда и се почувствах изолиран от колегите си, близките си и други. Причинена беше интензивна увреда да името, честта и достойнството на личността ми, като същевременно се създава доверие у читателите във верността на разпространените твърдения с повторението им“, се казва още в исковата молба.

Перата е преценил, че интензивната увреда на името му, както и накърненият авторитет, заедно с пропуснатите ползи, струват точно 15 000 лв. в този случай. Още едно от делата, които е завел за същата информация, но срещу друг журналистически сайт, е за същото обезщетение. Очаква се да стартират процеси срещу общи 4 бургаски медии. Иначе, Низамов е освободен от плащане на държавна такса, тъй като е декларирал, че семейството му живее с малко над 500 лв. на месец, няма и собственост.

Днес, преди началото на съдебния процес, Низамов, който освен като защитник на границата, на жените и вярата, поборник срещу несправедливостта, очевидно навлиза и в журналистическата професия, снимаше през цялото време с мобилния си телефон, задаваше въпроси на репортерите и отправяше квалификации към тях. Перата се опитваше да провокира журналистите, дошли да подкрепят своите колеги. Низамов обясняваше, че завеждал дела, за да дадял урок на журналистите. 

Делото бе отложено за 28 юни.

От Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти защитиха правата на репортерите и определиха случващото се като опит да се окаже натиск върху работата на медиите и да се посегне на свободата на словото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови