Израел ще участва на Евровизия, въпреки че четирима певци вече са убити

OFFNews 08 февруари 2024 в 16:51 3503 0

Еден Голан

Снимка Getty images

Еден Голан

Певицата Еден Голан е избрана да представи Израел на конкурса за песен на Евровизия, докато организаторите са изправени пред призиви за забрана на участие на страната заради войната в Газа.

20-годишната Голан беше избрана в телевизионно шоу за таланти, след като изпълни песента I Don't Want To Miss A Thing на Aerosmith.

Тя посвети песента на повече от 130-те израелски заложници, които все още се намират в Газа. "Няма да сме наистина добре, докато всички не се върнат у дома", каза тя.

Както OFFNews писа, музиканти от няколко държави, сред които Швеция и Финландия обаче призоваха Израел да бъде отстранен.

През декември Асоциацията на композиторите и лириците в Исландия публикува изявление, в което се казва, че военните действия на Израел в Газа правят участието му несъвместимо със събитие, "характеризиращо се с радост и оптимизъм".

Петиция с призив за изключване на Израел е събрала около 10 000 подписа - почти 3 % от населението на страната. Ако на Израел бъде разрешено да участва, Исландия трябва да се оттегли, се казва в петицията.

Във Финландия петиция, подписана от повече от 1400 професионалисти от музикалната индустрия, обвини националния им телевизионен оператор Yle в двойни стандарти, като заяви, че е сред първите, които са поискали забрана за Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г.

"Очакваме същото активно отстояване на ценностите от Yle и сега", заявиха те.

Музиканти в Норвегия и Дания написаха подобни писма, а шведско отворено писмо - подписано от поп звезди, сред които Робин, Fever Ray и First Aid Kit - обвини Израел във военни престъпления.

"Допускането на участието на Израел подкопава не само духа на конкурса, но и цялата му обществена мисия", пишат те.

Преди да бъде избран да представлява Обединеното кралство, Оли Александър също подкрепи изявление, обвиняващо Израел в геноцид.

По-късно израелски служител заяви пред британския вестник "Телеграф", че аргументите са "абсурдни" и обвини Александър и колегите му, подписали изявлението, в "антиизраелски пристрастия".

Досега организаторите на "Евровизия" се противопоставяха на призивите за изключване на Израел, като твърдяха, че ситуациите в Украйна и Газа са различни.

"Сравненията между войни и конфликти са сложни и трудни и като неполитическа медийна организация не е наша работа да ги правим", заяви пред New York Times Ноел Къран, генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия.

"Ние разбираме притесненията и дълбоко застъпените възгледи около настоящия конфликт в Близкия изток", каза той. Въпреки това той добави, че "Евровизия" "не е състезание между правителства".

Припомняме, че палестинската ислямистка групировка Хамас, която управлява Газа, предприе безпрецедентно нападение срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1300 души - предимно цивилни. Групировката върна в Газа около 250 души като заложници. Нападението предизвика военната офанзива на Израел, при която са загинали близо 28 000 палестинци - предимно жени и деца - по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Самият процес на подбор на Израел за Евровизия, предаван по телевизията, бе засенчен от конфликта.

Първоначално той трябваше да бъде излъчен през октомври, но беше отложен след нападението на Хамас. Трима певци, които се бяха явили на прослушване за шоуто, бяха сред посетителите, убити от въоръжени лица на концерт на музикалния фестивал Supernova.

Друг участник - 26-годишният Шаул Гринглик - се отказа от конкурса през декември, когато трябваше да възобнови военната си служба като резерва, и беше убит в Газа на 26 декември.

Семейството му изпълни песен в негова памет по време на финала на шоуто, наречена Hakochav Haba (Следващата звезда).

Въпреки призивите Израел да бъде изключен, страната понастоящем е петият фаворит за победа при букмейкърите - като някои очакват рязко нарастване на подкрепата за нея.

В речта си след избора си Голан заяви, че се надява да пренесе положително послание на конкурса в Швеция.

"Това е една мечта, особено тази година, когато има още по-голямо значение", каза тя. "Това е възможност да покажем на целия свят кои сме в действителност и да изведем страната си за три минути на сцената, да покажем нашата емоция, нашата сила и нашия народ - че сме тук, завинаги, заедно."

Израелската обществена телевизия Kan, която отговаря за организацията на участието на страната, постави условие песента ѝ да съдържа някои текстове на иврит, "с оглед на сложния период".

Голан, която е родена в Израел, но е израснала в Русия, няма да бъде единствената израелка на сцената на Евровизия тази година - Тали Голергант от Люксембург също е родена в Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!