В 6 без 5 ПП поиска срок за затварянето на въглищните централи. Синдикатите заплашиха с протест

Ружа Райчева 04 октомври 2023 в 13:00 21183 3

Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Венко Сабрутев от ПП

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Венко Сабрутев от ПП

Споразумението за работата на въглищните централи мина през парламентарната енергийна комисия - под формата на проекторешение за декларация. В последния момент обаче от "Продължаваме промяната" поискаха да се приеме и пътна карта, в която са заложени два възможни срока за затварянето на централите - 2030 или 2038 г. Тъй като това се разминава със споразумението от вчера, синдикатите заплашиха с мащабен национален протест. 

Самото споразумение бе договорено вчера след многочасови преговори между управляващите и синдикатите начело, като преговорите водеше министър-председателят Николай Денков. Според договореното вчера краен срок за затваряне на централите по административен път няма да има. Ако затворят, това ще се случи на пазарен принцип.

Днес енергийният министър Румен Радев определи тази договорка като "трудноизпълнима", а Бойко Борисов даде заявка, че може да му поиска оставката.

Пътната карта

Пътната карта за постигане на климатична неутралност до 2050 г. е изготвена от енергийното министерство и одобрен от Консултативния съвет по Зелената сделка и от Министерски съвет. Решението за приемането ѝ е внесено от Владислав Панев, Илина Мутафчиева, Венко Сабрутев и Калоян Икономов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). 

Идеята е работата на топлоелектрическите централи постепенно да се замести с възобновяеми и ядрени енергийни мощности. В пътната карта се разглеждат два сценария - единият затваря централите до 2030 г., другият - до 2038 г.

Присъстващите на комисията в НС представители на синдикатите се възмутиха и питаха дали вчерашният ден на осемчасови обсъждания въобще се е случил за тях (ПП, б.а.) и заплашиха с мащабни протести в цялата страна. 

Жечо Станков от ГЕРБ предложи пътната карта да се пренапише спрямо решението, което парламентът ще вземе на пленарното заседание днес. Радослав Рибарски (ПП-ДБ) заяви, че няма противоречия и че в пътна карта няма фиксирани дати, а сценарии. Васил Стефанов (ПП-ДБ) каза, че пътната карта няма правно обвързващ характер. ПП направиха процедура за гласуване на решението за пътната карта.

Министърът на енергетиката Румен Радев каза, че ако от пътната карта отпадне срокът за затварянето на въглищните централи, това не би противоречало на споразумението.

Споразумението за въглищните централи

Като първа точка депутатите одобриха споразумението между управляващите и енергетиците за работата на въглищните централи. Вчера след осемчасови преговори управляващите и представители на синдикатите в енергийния сектор подписаха споразумение за това, че въглищните централи няма да затварят.

Част от миньорите в КТ "Подкрепа" и КНСБ не са подписали споразумението и затова протестиращите, които вече от шест дни блокират автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора, още не са прекратили официално протеста. Протестиращите изчакват решението да мине през Народното събрание. 

Проекторешението е внесено от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов и депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Споразумението, подписано от Министерски съвет, лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и представителите на синдикалните организации в сектор енергетика, включва следните точки: 

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни електропроизводствени мощности като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и национална енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход (срок до 31.12.2023 г.);

2. Министерски съвет изпълнява решенията на НС за работата на ТЕЦ "Марица Изток" 2 чрез преговори с представителите на Европейската комисия относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване и/или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. МС се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят в съответствие с европейското и националното законодателство (срок до 30.11.2023 г.);

3. Изработване на проект на енергийна система на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план за енергетика и климат (срок до 30.11.2023 г.);

4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти (срок до 31.12.2023 г.);

5. Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони (срок до 30.10.2023 г.);

6. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2 ЕАД (срок до 31.03.2024 г.);

7. Социалните партньори се съгласиха да продължат преговори по проекта, връчен на 19.09.2023 г. (с изключение на т.5 от това споразумение)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

04.10 2023 в 14:33

Започвате ли да разбирате как Денкоглу играе в полза на протестърите и раздава пари, обещания и всичко каквото му поискат за да остане на власт?

-1695

2

Mladen Nikoloff

04.10 2023 в 13:48

Да бе, същият, който народът свали от власт преди 3 години, изпадна в политическа изолация, и ППДБ върнаха на власт, чист и изпран. Същият, да.
Ама то ако си достатъчно наивен да повярваш и да тръгнеш да убеждаваш другите, че Украйна е демокрация, няма спасение. Тотална щета си. Прането на Бойко и Пеевски ти е най-малкият проблем.

5827

1

pisnamiotmutri

04.10 2023 в 13:03

Кой създаде и изхранваше Ковачки? Същия който докара българите до първо място в света по смъртност. Същия, който превърна София в световен лидер по замърсен въздух всяка зима. Бойко Българоубиец.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика