Новото разполовяване на биткойн вече е факт

OFFNews 20 април 2024 в 10:36 3528 1

Биткойн

Снимка Pixabay

Биткойнът днес се търгува за около 64 000 долара.

Mрежата на биткойн завърши в петък вечерта четвъртия в историята си халвинг (или разполовяване), като намали наполовина възнагражденията, получавани от миньорите - от 6,25 биткойна на 3,125 биткойна.

Преди дългоочакваното събитие цената на биткойна беше нестабилна и за седмица падна с около 4%, като се търгуваше на ниво около 64 100 USD. Преди това цената стигна рекордните 73 000 долара. Част от срива на пазарите на криптовалути бе отдадена на ескалацията на конфликта в Близкия изток.

Самото намаляване наполовина не би трябвало да се отрази на цената на биткойн в краткосрочен план, но много инвеститори очакват тя да се покачи чувствително в идните месеци предвид опита от предишните разполовявания. След халвингите през 2012 г., 2016 г. и 2020 г. цената на биткойна се повиши съответно около 93, 30 и 8 пъти от цената в деня на халвинга до върха на цикъла.

"При равни други условия намаляването наполовина ще намали приходите на индустрията наполовина, предизвиквайки вълна от консолидация и закриване на предприятия, като същевременно (надяваме се) ще рационализира хашрейта на мрежата и капиталовите разходи на индустрията, което в крайна сметка е добре за останалите оператори", заяви анализаторът на JPMorgan Реджиналд Смит в неотдавнашна бележка до инвеститорите, цитиран от NBC.

Хашрейтът е ключов показател, който измерва изчислителната мощност, използвана за копаене на нови блокове в дадена блокчейн мрежа. Колкото по-висок е хашрейтът, толкова по-високи възможности за възвръщаемост на инвестицията носи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки