Топлофикациите в Русе и Сливен предупреждават за спиране на парното, ако ''Брикел'' затвори

OFFNews 22 юли 2022 в 16:10 1639 2

парно

Снимка Архив

От Топлофикация Сливен обявиха, че са предупредени от "Брикел", че съществува реална опасност да бъде временно преустановена чрез налагане на принудителна административна мярка

Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, ако "Брикел" затвори, предупредиха от двете топлофикации, цитирани от БНТ. 

От Топлофикация Сливен обявиха, че са предупредени от "Брикел", че съществува реална опасност без съществена причина дейността на дружеството да бъде временно преустановена чрез налагане на принудителна административна мярка.

Преди седмица министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов направи опит да влезе на проверка в "Брикел" и го излъчи във фейсбук. "Със сигурност някои служители са били в подчинение, са опъвали чадър и са прикривали нарушения. Вероятно става въпрос за корупция, но ние нямаме правомощията да обследваме всички подобни връзки. Ще ангажираме други контролни институции и правоохранителни органи", заяви Сандов два дни по-късно.

На 19 юли премиерът в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка в дружеството, като с него бяха и с вицепремиера Борислав Сандов, РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ.

Министър-председателят тогава посети мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид е било 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици е била 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

Премиерът Петков ще "изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред".

Вицепремиерът Борислав Сандов от своя страна заяви, че през последните шест години срещу ТЕЦ "Брикел" има 51 наказателни постановления.

"Тази сутрин получихме писмо от Брикел, в което ни уведомяват, че съществува опасност дейността на Централата да бъде спряна принудително, от което следва, че вече планираните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат преустановени за неопределен период. Искрено се надявам българската държава да не допусне подобен сценарий, защото ще застраши отоплителния сезон в няколко големи български града", заявява изпълнителният директор на Топлофикация Сливен инж. Павлин Костов.

"Надяваме се в в ситуация на обостроена енергийна криза на територията на цяла Европа да не се допуска затваряне на централи. Брикел е единственият производител на обогатено енергийно гориво в България и голяма част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на достави", казва инж. Севдалин Желев, изп. директор на "Топлофикация Русе".

Според него, ако се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде преустановено, цялата енергийна система ще рухне.

По думите му, прекъсването на доставките на обогатено енергийно гориво ще доведе до недостиг на електрическа енергия в страната, който вероятно няма да може да бъде покрит от съществуващите източници на енергия. Директорът изрази съмнение, че вероятно ще се стигне до режим на тока, защото вносът също не е опция, предвид високите цени на европейските пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Блейк7

22.07 2022 в 18:00

Айде бе?!?!?! Значи пък как така изведнъж ревнаха в защита на Ковачки?!?! Нерде Русе, нерде Брикел.

22548

1

dolivo

22.07 2022 в 16:31

Брикел трябваше да затвори преди години още, тази миризлива клоака където работниците гният в мръсотия ежедневно, а управителите източват и не реинвестират, защото ... няма нужда или изискване да го правят


лудница
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика