Софийски икономически форум: дипломати и лидери поздравиха кабинета за позицията за ЕС и Украйна

Мая Младенова 27 юни 2023 в 10:14 1408 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Позицията на кабинета "Денков" за ясен евроатлантически курс и подкрепа за Украйна е изпратила силен положителен знак към чуждите инвеститори и международни партньори, стана ясно при откриването на Софийския икономически форум днес.

Той събра представители на кабинета, дипломати от партньорски държави, инвеститори ни представители на едрия бизнес в столицата.

Посланици, бизнес лидери и един бивш президент изразиха единодушно одобрението си към ясната позиция на новото правителство за принадлежността на България към ЕС и НАТО и подкрепата ѝ за Украйна.

Форумът бе открит с обръщение на премиера Николай Денков, който заяви, че в този исторически момент регионът трябва действа обединено.

Снимка: БГНЕС

"Благодаря, че много бързо върнахте България по пътя на цивилизационния ѝ избор", обърна се към него президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, който бе модератор на първия панел на форума в "София Балкан хотел".

Поздравление към Денков отправи и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който бе излъчен от настоящия "ротационен партньор'' на партията на Денков - ГЕРБ. Той благодари на Николай Денков, че България ясно е обявила позицията си и подкрепата за Украйна. Плевнелиев припомни, че в първата си реч като президент е посочил, че НАТО и ЕС не са външна политика, а са "нашето семейство". 

"Сега имаме двама президенти", каза той по адрес на външнополитическата позиция на Румен Радев, който по думите на Плевнелиев се опитва да се хареса едновременно и на Запада, и на Русия. "Нямаме нужда от това", каза президентът Плевнелиев.

"Съветът ми е да подпишете възможно най-скоро декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО", каза още той, обръщайки се към премиера.

Новият посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън коментира, че е "много насърчен от позицията на правителството". "Много искаме да видим трансатлантически и европейски ориентирана България", каза дипломатът.

"Германия напълно подкрепя България за Шенгенската зона. Искам да поздравя новото правителство за решението да подкрепя Украйна", заяви посланикът на германия у нас Ирене Мария Планк.

Посланикът на Австрия Андреа Икич-Бьом каза, че трябва да бъдем "оптимистични реалисти" и акцентира върху това колко е важно партньорските държави заедно да водят и борба с дезинформацията, която по думите на посланика е остър проблем не само в България, но в натовските държави като цяло.

На форума бе и посланикът на Украйна Олесия Илашчук, която чу от колегите си, че напълно подкрепят Украйна, защото подкрепата за страна ѝ означава подкрепа за демокрацията в Европа. Илашчук припомни последните големи атаки, в т.ч. разрушаването на язовира Нова Каховка и отчетената от властите в Украйна заплаха за АЕЦ "Запорожие".

Софийският икономически форум се организира от гръцкия Делфийския икономически форум.

Темите на форума тази година са въздействието на инвазията на Русия в Украйна върху геополитическото положение на България; разширяването на ЕС: кога и по какъв начин; развитие във финансовия сектор; развитие в региона на Югоизточна Европа: икономическо сътрудничество и перспективи за бъдещето; присъединяването на България към Шенген: пространство без граници; изборите в Турция: последствия за региона; енергиен преход и въглероден неутралитет в региона; предприемачество и чуждестранни инвестиции в региона; трансформация на региона стъпка по стъпка: значими инфраструктурни проекти; европейска интеграция: стремежът на България за влизане в еврозоната в среда на турбулентна световна икономика; данъчни политики за подобряване на въздействието върху околната среда и здравето на човека; кръгова икономика, изменение на климата и управление на отпадъците; туризмът в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови