Предпоследно: Максималният осигурителен доход става 3400 лв. ДБ реши да не се кара с коалицията

Ресорната комисия прие на второ четене бюджета на ДОО

Йорданка Веселинова 17 февруари 2022 в 19:40 5890 1

Снимка parliament.bg, стопкадър

Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува на второ четене Законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО). 

Дебатът в комисия беше спокоен и не се стигна до сблъсък за заложеното увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв. Миналата седмица прехвърчаха искри в коалицията именно по този въпрос. Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че ще внесат такова предложение, а Любомир Каримански от ИТН обеща дебат по темата.

Между първо и второ четене обаче предложения за замразяване на максималния осигурителен доход внесоха от ДПС и ГЕРБ-СДС, които бяха отхвърлени. Георги Ганев от ДБ пък заяви, че след проведени разговори с представители на бранша е станало ясно, че между 1/3 и половината от IT служителите се осигуряват на повече от 3000 лв, а фирмите са се съгласили за увеличаването на тавана. Ганев допълни, че поема ангажимента за създаване на нова формула за определянето на максимума. Очаква се такава да бъде предложена при актуализацията на бюджета през юли.

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев поиска облекчената данъчна политика за IT сектора и таванът от 3000 лв. да се запазят. Той сравни предложението си с практиката в Северна Македония. Румен Гечев от БСП иронично отговори, че щом колегата му от ГЕРБ иска да сравнява страната със Северна Македония, то скоро можело да започнем да се сравняваме и с Африка. Гечев настоя, ако ще се сравняваме с някого, то това да е с ЕС.

Финансовият министър Асен Василев попита Вълчев дали ще иска такава мярка само за IT сектора - 25% от хората, получаващи заплата над 3000 лв., или за всички - например банкери и включително депутати. Депутатът от ГЕРБ-СДС все пак се съгласи, че предложението му не е прецизно. Предложението му не беше прието.

Какво още е заложено в бюджета за ДОО?

В законопроекта е предвидено увеличение на минималната работна заплата и на минималния осигурителен доход от 650 лв. на 710 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани - от 450 на 720 лв.

От 1 юли се актуализират пенсиите с 6,1%, като минималният размер на пенсията за стаж ще се увеличи два пъти - до 370 лв. до 30 юни и до 392, 57 лв. - от първи юли. От тази дата социалната пенсия става 180,37 лв.

Помощите за безработица също се увеличават от първи април - минималното дневно възнаграждение ще бъде 18 лв., а максималното - 85,71 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до две години също се покачва от първи април - от 650 на 710 лв.

Очаква се бюджетът на ДОО да бъде приет на второ четене в зала във вторник.

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерски съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Миналата сряда депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на НС Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото. Заради извънредното заседание на НС обаче е възможно парламентът да приеме Бюджет 2022 още преди края на февруари.

Още предложения

Беше отхвърлено предложението на бившия социален министър Деница Сачева (ГЕРБ), която поиска допълнителни възнаграждения за 1700 служители на НОИ заради работата им на първа линия в условията на пандемия. За тази мярка ще са необходими допълнителни 4 млн. лв. Първоначалната идея на Сачева бе такива помощи да получат всички служители на НОИ, за което ще са необходими малко над 8 млн. лв. Това предложение беше отхвърлено от работната група и затова Сачева го промени. Въпреки това обаче то не беше прието.

Както в зала, така и днес Ирена Димова от ГЕРБ настоя за отмяна на увеличението на минималния осигурителен доход за земеделците. Тя попита и дали тези микропроизводители ще получат държавна помощ. Това предложение също беше отхвърлено. Василев отговори, че е предвидена еднократна помощ в размер на 1000 лв. Той обясни, че в тази категория попадат между 27 000 и 31 000 души, както и че необходимата сума по тази мярка ще е около 5 млн. лв.

Сачева повтори предложението си от миналата седмица за отмяна на тавана на пенсиите. Тя заяви, че така работещите ще са стимулирани да се осигуряват на реалните си доходи. Асен Василев обясни, че има смисъл от отпадането на тавана на пенсиите, но по думите му ще е правилно това да се случи с пенсионната реформа и разработването на механизъм за максималния осигурителен доход. Все пак членовете на комисията отхвърлиха предложението на бившия социален министър

Беше отхвърлено и предложението на ДПС за увеличаване на помощта при смърт на осигурено лице - от 540 на 600 лв.

"Знаете колко струва едно погребение, а разходът за тази промяна е около 400 000 лв.", заяви Хасан Адемов от движението.

Сачева поиска още помощите за отглеждане на дете до две години да се изплащат в 70% от размера им, дори и когато майките решат да се върнат на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков