Вярно ли е, че в Хърватия Коледата е поскъпнала заради еврото

Светослав Метанов 29 декември 2023 в 07:27 6917 4

Хърватия
Хърватия.

"Хърватия посреща най-скъпата Коледа, в годината, в която прие еврото". Това заглавие, без да се уточнява източникът на информацията, публикува партия Възраждане на фейсбук страницата си с анонс "Интересно..."

Проверка на OFFNews установи, че въпросното заглавие е от статия в електронното издание lupa.bg. Въпросната публикация всъщност е дословно копиран преводен материал на БТА, в който първоизточникът не е цитиран. В оригинала коректно се споменава, че твърдението, че Коледата в Адриатическата република е най-скъпата досега, е на хърватските синдикати, а заглавието е "Хърватия посреща най-скъпата Коледа досега, според синдикатите". Във въпросния журналистически материал изобщо няма твърдение, че повишените разходи са заради влизането на страната в еврозоната. Единствено като бекграунд се споменава, че на 1 януари т. г. Хърватия прие еврото.

Публикацията във фейсбук страницата на Възраждане.

Има ли връзка еврото с поскъпването на Коледата на хърватите?  

Хърватия е 20-ата държава - членка на ЕС, която въведе единната европейска валута - еврото. А европейското статистическо бюро Евростат вече изследва въздействието върху инфлацията в страната от преминаването от разплащания в куни в единната валута въз основа на хармонизираните индекси на потребителските цени (ХИПЦ).

Според изследването ефект проинфлационният ефект от въвеждането на еврото е нищожен спрямо общото ниво на повишаването на цените. Евростат оценява, че месечният темп на изменение на ХИПЦ в Хърватия по всички позиции вероятно щеше да бъде с между 0,04 и 0,18 процентни пункта по-нисък през януари 2023 г., ако не беше извършено преминаване към еврото. Така вместо 0,25% нивото на показателя през януари вероятно би било между 0,08% и 0,22%, ако не беше сменена валутата.

Европейската статистика обаче е категорична, че в случая става дума за общо еднократно въздействие, което се наблюдава във всички страни при прехода към общите пари и още през февруари и март се наблюдава изчерпване на този ефект.

Евростат счита, че ефектите от преминаването към еврото в Хърватия са били забележими за някои отделни продукти в първите месеци, но не са били в размер, който да доведе до повишаване на общата инфлация.

Самата хърватска статистика, анализирайки данните за местната инфлация през първите месеци на годината, открива влияние на приемането на еврото основно в групи стоки и услуги, свързани със забавленията и свободното време - цените в ресторантите, фитнесите, кината и театрите. При хранителните продукти такова явление не се наблюдава.

В момента инфлацията в Хърватия на годишна база е същата като тази в България, въпреки че страната ни все още не е част от еврозоната. У нас поскъпването на живота през ноември т. г. спрямо ноември м. г. е 5,5%, колкото е и в държавата от Западните Балкани. Това прави намекът "еврото е виновно за скъпотията по Коледа", още по-абсурден. Такава връзка няма и подобно твърдение е некоректно и невярно. 

В случая целта на партия Възраждане е една манипулативно поднесена информация да обслужи политическите й стремежи, а именно, страната да не приема еврото. Точно така както Кремъл и Путин искат да блокират пълната интеграция на България във всички европейски структури.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

4

Katz

29.12 2023 в 11:54

Партии като Изхождане, БСП, ДПС и общо взето всички формации съществуват, за да си мислят хората, че има избор, опозиция и да се делят. Всеки анимационен герой според сценария си - Копейките ще мрънкат срещу еврото, запада и т.н., Киро и компания ще правят обратното, за да има срещу кого да се "борят" останалите телетъбиси.
Опозиция няма, опции също... държавичка, която само се чуди пред кого да се наведе, не се управлява от нашите клоуни, те само изпълняват. А ние седим и се дръгнем кой кого ще набие. Ебаси пародията.

1005

3

eagle60

29.12 2023 в 09:49

"Възрожденци", а и не само те - да споменем и БСП (фронтмена Иван от известния криминален род Такови, говорещ наскоро за фашизъм, нео-фашизъм и за необходимостта от денацификация на българското общество), ИТН и други подобни маргинали, скупчени около пРезидентския размахан юмрук бленуват руската армия да е на Дунав мост. Ще има да чакат с увехнали китки на Орлов мост да посрещат хаха

135

2

Far Rider

29.12 2023 в 08:55

В една нормална държава за публикуване на фалшива информация на медиите на една партия съда се самосизира и започва съответните действия. Фактът, че Възраждане правят каквото си искат и никой не иска да ги озапти показва, че в ѝадунайская губерния най-висшия закон е волята на Путин изразена чрез Мутрафонова.

2159

1

Kilca

29.12 2023 в 08:33

Поредната лъжа на Костя късопи*кин копейкин. В затвора му е мястото на тоя майкопродавец.

 
X

Да помогнем на украинските деца!