Селин Дион е нелечимо болна

OFFNews 09 декември 2022 в 08:12 15363 0

Селин Дион

Снимка Getty Images

Селин Дион

Селин Дион разкри, че е диагностицирана със синдрома на скованата личност (SPS) - рядко неврологично заболяване с характеристики на автоимунно заболяване. Френско-канадската певица сподели пред своите 5,2 млн. последователи в Инстаграм, че състоянието кара мускулите ѝ да се свиват неконтролируемо. По думите ѝ то я затруднява при ходене и пеене, което означава, че няма да може да изнесе планираните концерти в Обединеното кралство и Европа през следващата година.

"От дълго време се боря с проблеми със здравето си - казва 54-годишната Дион в емоционално видео. - За мен беше наистина трудно да се изправя пред тези предизвикателства и да говоря за всичко, през което преминах. Наскоро бях диагностициран с много рядко неврологично разстройство, наречено синдром на скованата личност, което засяга около един на милион души. Макар че все още изучаваме това рядко заболяване, вече знаем, че именно то е причината за всички спазми, които имах. За съжаление тези спазми засягат всеки аспект от ежедневието ми, понякога причиняват трудности при ходене и не ми позволяват да използвам гласните си струни, за да пея, както съм свикнала. Болно ми е да ви кажа днес, че това означава, че няма да съм готова да подновя турнето си в Европа през февруари."

View this post on Instagram

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

През 2014 г. дивата - чиято балада My Heart Will Go On от саундтрака на "Титаник" спечели "Оскар" за най-добра песен - заяви, че отлага кариерата си "за неопределено време", тъй като съпругът ѝ Рене Анжелил се бори с рака. Въпреки че изявите ѝ бяха възобновени година по-късно, тя отново се оттегли от сцената в началото на 2016 г. след смъртта на Анжелил и брат ѝ Даниел Дион.

В крайна сметка тя се завърна през 2019 г. със студийния албум Courage. Звездата започна и световно турне, но голяма част от концертите трябваше да бъдат отложени заради пандемията от коронавирус. Тази година тя отново бе принудена да пренасрочи изяви, след като разви "тежки и постоянни мускулни спазми". Някои от тези концерти - включително в Бирмингам, Глазгоу, Манчестър и Лондон - сега са отложени отново, а други - отменени.

В четвъртък Дион увери феновете си, че "страхотен екип от лекари работи заедно с мен, за да ми помогне да се оправя", а "скъпоценните ми деца" "ме подкрепят и ми помагат".

"Работя усилено с моя терапевт по спортна медицина всеки ден, за да възвърна силата си и способността си да се върна на сцената, но трябва да призная, че това е борба. Всичко, което знам, е да пея. Това е, което съм правила през целия си живот и е това, което обичам да правя най-много. Толкова много ми липсва. Липсва ми да виждам всички вас [и] да съм на сцената, да пея за вас. Винаги се раздавам 100 процента, когато правя шоуто си, но състоянието ми не ми позволява да го направя точно сега."

Без да сдържа сълзите си, певицата благодари на почитателите си за подкрепата, подчертавайки, че в момента няма друг избор, освен да се съсредоточи върху здравето си, и се надява, че е по "пътя към възстановяването".

Какво представлява Синдромът на скования човек и има ли лечение?

SPS е много рядко заболяване и не е добре проучено.

Според Националния институт за неврологични заболявания то се характеризира с "променлива мускулна скованост на туловището и крайниците и повишена чувствителност към дразнители като шум, докосване и емоционален стрес, които могат да предизвикат мускулни спазми".

"Характерни за разстройството са необичайните пози, често прегърбени и сковани", отбелязват още те.

"Хората със SPS могат да бъдат твърде сковани, за да ходят или да се движат, да се страхуват да излизат от къщи, защото уличните шумове, като например звукът на клаксона, могат да предизвикат спазми и падания. Повечето лица със SPS падат често и, тъй като им липсват нормалните защитни рефлекси, нараняванията могат да бъдат тежки."

Въпреки че няма пълно лечение за SPS, съществуват методи за терапия - включително лекарства против тревожност и мускулни релаксанти - които могат да забавят прогресията на състоянието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови