Нощта на 'Оскар'-ите. Отличията ще бъдат раздадени за 96-и път

OFFNews 10 март 2024 в 10:03 1827 0

награди

Снимка ЕПА/БГНЕС

Тази вечер е церемонията за връчването на най-престижните отличия за киноизкуство - американските "Оскар"-и.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 96-и път.

Кинокритици прогнозират, че големият победител на вечерта ще е епосът "Опенхаймер", който разказва историята на "бащата" на атомната бомба. Филмът е фаворит с 13 номинации и вече има редица награди. Неговият създател Кристофър Нолан е с големи шансове да спечели първия си "Оскар" за най-добър режисьор.

За първи път два неанглоезични филма се съревновават за наградата във водещата категория. Това са френският "Анатомия на едно падане", получил хвалебствия от критиката и триумфирал на наградите "Сезар", и копродукцията на Великобритания, Полша и САЩ на немски език "Зона на интерес". Останалите номинирани за най-добър филм са "Опенхаймер"; "Барби"; "Убийците на цветна луна"; "Маестро"; "Клети създания", "Американска литература"; "Заседнали" и "Минали животи".

В категорията за най-добра актриса в главна роля основните претендентки са Ема Стоун за "Клети създания" и Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна". Ако Гладстоун победи, тя ще стане първата жена от индиански произход, спечелила "Оскар".

Носителят на приза за най-добър актьор в главна роля се очаква да бъде или Килиън Мърфи за "Опенхаймер", или Пол Джиамати за "Заседнали".

Всички номинирани в категорията за оригинална песен ще пеят на церемонията. Сред тях са Били Айлиш, Беки Джи, Джон Батист, Джордж Скот и Райън Гослинг, който ще изпълни песента I'm Just Ken.

Сред любопитните моменти около тазгодишните отличия са рекордната 49-а номинация на композитора Джон Уилямс в категорията за музика към филм за "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". 92-годишният Уилямс има общо 54 номинации за "Оскар" и 5 статуетки.

В театър "Долби", където ще бъдат раздадени наградите, ще свири оркестър на живо, а церемонията ще се излъчва по телевизия Ей Би Си. Комикът Джими Кимъл се завръща като водещ за четвърти път. Продуцентите на шоуто обещават забавление и много изненади.

По БНР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!