Мрачната красавица Елсиейн за първи път на живо в България

ОFFNews 20 ноември 2018 в 12:40 2400 0

Елсиейн е най-красивото мрачно нещо, което ще чуете някога. Перуанското ѝ потекло личи в маниера на пеене, а в комбинация с джаз, даунтемпо, рок, класическа и електронна музика е нещо наистина специално. 18 години история и три албума по-късно, Елсиейн ще бъде за първи път в София на 21 ноември. 

Ето какво споделя тя по повод предстоящия концерт пред Гери Турийска:

Здравей, Елсиейн! Преди всичко, трябва да си призная, че съм голям фен на музиката ти. Написах тонове поезия, докато слушах първият ви албум. Затова, благодаря, най-напред за музиката и вдъхновението! Балканите са далеч от Канада, какво ви доведе тук?

Нещо ни дърпа във ваша посока отдавна. И преди сме идвали в Сърбия и Хърватия. Това, изглежда е част от света, в която хората наистина успяват да се свържат с нашата музика. Имат отношение към това меланхолично и емоционално звучене. Всеки път, когато имаме шоу в Източна Европа, обичаме да говорим с феновете, защото те усещат музиката ни, точно както и ние я усещаме. Това, което каза ти в началото- имаме връзка, обменяме вдъхновение по един специален начин. Вдъхновили сме те да създаваш на свой ред. Това е целта на изкуството, в крайна сметка.

Може би корените на духовността ти са подобни с тези в нашата част от света?

Знаеш ли, мислила съм си го и преди. Има вероятно нещо общо с прераждането. Усещам го всеки път, когато съм в Източна Европа. Особено в Полша. Там се чувствам у дома си по необясним начин. Същото усещам и в Сърбия и Балканите като цяло. Сякаш съм била тук и преди.

В момента си на турне?

Да, вчера бяхме в Хърватия, тази вечер е ред на Белград. После отиваме до Македония и на 21 ноември ще бъдем в Строежа, в София. После продължаваме към Румъния, Полша, Чехия и за финал Германия.

Кажи ни повече за предстоящия концерт в София. Какво да очакваме?

Вълнуваме се, защото ще ни бъде за първи път. Досега не сме свирили в България. Знам, че имаме фенове, които от дълго време ни очакват. Нямам предварителни нагласи. Искам да се изненадам, да се оставя на течението да ме отведе накъдето трябва. Ще свирим най-доброто от трите си албума, но сме ви подготвили и няколко изненади. Искаме феновете ни да бъдат щастливи. Ще се постараем.

Последният ви албум „Dead of the Artist” издадохте самостоятелно. Напуснахте лейбъла си и в момента сте сами в музикалната джунгла, ако мога така да се изразя. Какво ви накара да вземете това решение?

Когато започнахме да работим по албума, с нас се свърза един от големите световни лейбъли и ни предложи договор. Нещо, за което всеки артист, може би си мечтае. Тяхната концепция за нас обаче беше в друга посока. Поискаха да включим повече поп-звучене и да станем подходящи за слушане пред по-голяма аудитория. Отказахме да променим стила си и прекратихме договора. Посветихме албума си „Dead of the Artist” точно на това. Всеки артист стига дъното, попада в мрачни времена. В такъв момент е важно да се дефинираш наново. Важно е да намериш сила да не последваш път, който не е твоя. Да не се изкушиш, както много артисти правят. Тръгват след парите и се изгубват. Това беше нашият труден момент. Трябваха ни две години да изпитаме отново желание да работим, да отидем в студиото и да започнем да композираме. Разказахме точно тази история- през какво минахме. Така, че този албум е за феновете, защото благодарение на тях сме още живи и продължаваме. Искаме да кажем и на другите никога да не се предават, дори и хората, които обичаш да спрат да вярват в теб. Просто трябва да вярваш в себе си и да останеш честен. В края на краищата, това се оказа наш успех, защото правим това, което обичаме и успяваме да живеем от изкуството си. Независимо дали някои от историите в албума ще ви се сторят мрачни, за нас важното е, че сме казали истината.

Elsiane е група с 18-годишна история. Би ли променила нещо, ако имаше тази възможност?

Да, точно така- празнуваме 18 години от създаването на групата. Както и 11 години от дебютния ни албум „Hybrid”. Използваме възможността да се срещнем с феновете си с това турне и да им кажем, че човек трябва да бъде в момента, тук и сега, защото никога не се знае какво ще се случи. Когато обичаш това, което правиш, нещата си идват на мястото. Не съжалявам за нищо. Не мисля за грешките. Когато взехме това голямо, важно решение да не продължим с лейбъла, инстинктите в нас проговориха. Научихме много от това свое решение. Беше трудно и болезнено, но в крайна сметка се оказа правилното. Сега сме на правилното място, в правилното време.

Разкажи ни за живота си в Канада. Освен музиката, имаш ли друга голяма любов в живота си?

По-голямата част от времето си прекарвам в студиото. Пиша музика, свиря много, постоянно работя по нови неща. Но, едно от хобитата ми е кулинарията. По същия начин както правя музика, обичам да готвя. Ако не бях станала музикант, щях да стана готвач, със сигурност. Да споделям храната, която приготвям със семейството и приятелите си е огромно щастие за мен.

Голямо семейство ли имаш?

Имам брат в Канада, много братовчеди в Щатите. Но, за щастие имам много близки приятели, с които сме постоянно заедно и са ми като семейство. Имам и приятел българин в Канада. Казва се Огнян и също е артист. Много талантлив. Той ми е казвал колко е хубаво в България и че трябва да направим концерт в родината му. Когато излезе датата ни в Строежа му се обадих да му кажа, а той много се зарадва, че ще споделим музиката си с вас.

Нямаме търпение да се видим на 21 ноември, сряда в клуб Строежа!

Ние също, до скоро!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови