Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 70 години от сватбата си

OFFNews 20 ноември 2017 в 11:25 4013 0

Кралица Елизабет II и принц Филип отбелязват 70 години брак. Те са първата управляваща двойка на Великобритания с платинена сватба.

По този повод обаче не са планирани публични събития. Вместо това, двамата ще прекарат вечерта със семейството си и приятели в замъка Уиндзор, съобщават медиите.

За празника Бъкингамският дворец публикува нови фотографски портрети на кралицата и принца, направени по-рано този месец в Уиндзор. Те ще бъдат изложени до потретите на Джордж III и Кралица Шарлот, чийто 57-годишен брак е следващият най-дълъг британски кралски съюз.

Междувременно британската пощенска служба, издаде нови шест марки за годишнината. Има изображения на съобщението за годежа на Филип и Елизабет в Бъкингамския дворец, на тяхната сватба в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г., на медения им месец в имението в провинция Хемпшир.

Елизабет и Филип се запознават, когато са тийнейджъри. Женят се, когато Елизабет е 25-годишна принцеса. Филип, син на прогонен от страната си гръцки принц, се отказва от титлите си и гръцката православна вяра и става британски гражданин, за да се ожени. Той приема английското име на майка си - Маунтбатън.

Кралскат двойка има четири деца - Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, 8 внуци и петима правнуци. През април се очаква шестият – третото дете на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън.

96-годишният херцог на Единбург се оттегли от обществените си задължения това лято, а кралицата прехвърли някои от служебните си задължения на 69-годишния принц Чарлз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови