Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

'Колекцията' е вдъхновена от Кристиан Диор

Модният блогър Ана Динкова с прелюбитна история за най-модния сериал в ефира на Epic Drama това лято

Ана Динкова Последна промяна на 14 юли 2018 в 00:10 2593 0

Драматичен сюжет, разгръщащ се в следвоенен Париж, проследяващ съдбата на една модна къща, ръководена от двама братя – амбициозен и практичен бизнесмен и гениален романтик с измъчена душа (и тяло). Малко new look, малко скелети, изостанали от Втората световна война по дрешниците, драматични семейни отношения, шивашки умения и съвършена елегантност.

Това е "Колекцията", продукция на Amazon Prime, която върви всяка неделна вечер от 23:00 по Epic Drama – най-новият член на семейството на Viasat History и TV1000 - и която загледах първоначално заради темата – мода, после заради каста – Мами Гъмър (дъщеря на Мерил Стрийп), Франсис де ла Тур и т.н. и възнамерявам да продължа да следя заради цялостния сюжет.

Ако харесвате жанра periodic drama с класическа актьорска игра, ретро естетика и ненатрапващи се исторически препратки – сериалът ще ви допадне.

Всичко се върти около семейния моден бизнес – ателие Sabine, което макар с измислено име изключително наподобява начина по който Кристиян Диор и неговата колекция от 1947 година налага The New Look и възвръща женствеността на кройките и пищността на дрехите, които Втората световна война отнема от дамите. Въпреки, че не намерих никъде потвърждение, че Диор е първообразът на Пол Сабин, попаднах на този кадър, който потвърждава предположението ми:

Една млада жена от заможно парижко семейство е нападната и красивата ѝ рокля Dior е разкъсана на улицата от гневна тълпа, която я обвинява в разточителство и излишна показност на фона на масовата бедност и недоимък в следвоенните години.

Създателите на сериала са почерпили цялостно вдъхновение не само от работата на великите парижки haute couturières и естетиката на втората половина на 40-те, но и и от флирта между дизайнери и нацистки офицери, сред които се нареждат Коко Шанел, която остава да обитава апартамента си в Ritz в Париж и се е говорило, че твърде бързо се е сприятелила с немците и дори е успяла да стане любовница на висш Schutzstaffel офицер разквартируван в Париж.

Костюмите в сериала са особено впечатляващи – не само роклите на заможните героини, но и дрехите на обикновените шивачки в ателието на Sabine са абсолютно достоверни, като така си направих труда да проверя кой ги е сътворил. Ето резултатите от краткия ми desktop research – Chattoune & Fab създават колекция от 30 приказни ръчно изработени рокли, след което се заемат с останалите 1200 облекла за всички персонажи, като внимателно съобразяват дрехите с образа на героите, социалния им статус и най-вече кройките и модата от периода. Интересен факт е, че всички дрехи, особено роклите на модния салон Sabine са ушити по оригинален дизайн, спазвайки отново шивашката традиция на конкретния период, но няма реплики на емблематични дизайнерски облекла от периода.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Още четете на AnasHandbagByAnaDinkova

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови