Елизабет II - 65 години на трона

OFFNews 06 февруари 2017 в 15:05 4669 2

Снимка Дейвид Бейли

Кралица Елизабет II стана първият британски монарх, царуващ в продължение на 65 години.

Кралицата празнува „сапфирен юбилей“, който ще се отбележи с церемониални салюти в Грийн Парк в Лондон и в още няколко града в Обединеното кралство, а камбаните в Уестминстърското абатство в Лондон ще зазвънят точно в 13:00 в нейна чест.

По повод празника снимка, направена от британския фотограф Дейвид Бейли през 2014 г. ще бъде преиздадена. На кадъра кралицата носи сапфирено бижу, което е сватбен подарък от баща й крал Джордж VI през 1947 година.

Кралицата все още няма публични изяви, планирани за годишнината, но ще прекара деня в имението си в Сандрингам, съобщи говорител на двореца, цитиран от Си Ен Ен. 

Британският премиер Тереза Мей поздрави кралицата в изявление: "Днешният юбилей бележи още един прекрасен момент за нашата забележителна царица. Знам че много британци ще се присъединят към мен в отбелязването и благодарността на службата на Нейно Величество“.

На 6 януари 1953 година, когато Елизабет е едва на 25 години, баща ù умира и принцесата се възкачва на трона. Тя се превърна в най-дълго управляващия монарх на Великобритания през септември 2015 г., след 63 години и 216 дни на престола, надминавайки рекорда, поставен от нейната пра-пра-баба, кралица Виктория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

06.02 2017 в 15:54

Бе тая жива ли още?
Снимки от 2014... от миналата година никой никъде не я е виждал... Бришпрайминистъра я поздравя през медиите... Силно ме съмнява дали не я държат някъде в някой хладилник.