Безпрецедентен стандарт: Смайващи подробности разкри разводът на шейха на Дубай

Таня Николова 31 декември 2021 в 14:23 19361 0

Снимка Getty Images

Принцеса Хая и шейхът на Дубай през 2013 г.

Рекордното споразумение при развода на шейха на Дубай и бившата му съпруга принцеса Хая разкри безпрецедентен стандарт на живот, на който са се радвали двамата по време на брака си.

По време на съдебното дело стана ясно, че преди раздялата им през 2019 г. шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум е осигурявал на Хая 83 милиона паунда за поддържане на домакинството ѝ плюс годишна издръжка от 9 милиона паунда и различни допълнителни плащания и подаръци.

Децата им Джалила (14) и Зайед (9) са имали годишна издръжка от приблизително 10 милиона паунда за всеки плюс достъп до флотилия от самолетите на шейха, вкл. изработен по поръчка Боинг 747, с който той държал децата му да пътуват, хеликоптери, яхта за 400 милиона долара и луксозни имоти за милиони. Майката и децата освен това са разполагали с около 80 души персонал.

Снимка: Getty Images

През едното от летата по време на техния брак принцесата и шейхът са похарчили 2 милиона паунда за ягоди, чу още съдът.

По време на процеса принцеса Хая поиска, без успех, да ѝ бъдат върнати ценни вещи. Например облекло от висшата мода за 74 милиона евро (63 млн. паунда) и бижута за 20 млн. паунда. В съдебната зала бяха излъчени видео кадри от сейф-стая в дворец на брега на морето. Според Хая почти всички ценности от там са били изнесени и са оставени само бижута на стойност около 20 000 паунда. На въпрос на съдията "има ли смисъл" да ѝ бъдат върнати, тя отговаря с "не:.

В крайна сметка съдът нареди на шейх Мохамед да плати на бившата си съпруга 13,7 милиона за липсващите бижута и 1 млн. паунда са облеклата от висшата мода, както и 5 млн. "за покупка на няколко добри коня и тяхната издръжка за няколко години".

Снимка: Getty Images

Ваканциите изглежда са представлявали чувствителна част от издръжката на децата в семейството. За почивки в чужбина - две седмици във Великобритания и по три дълги уикенда в Йордания и Великобритания - са били харчени 5,1 милиона паунда годишно.

1 милион годишно са заделяни за "удоволствие", а 227 000 - за животните - две понита и кон за децата. 

Отсъждайки каква издръжка се полага сега на наследниците на шейха, съдията коментира: "Ще направя всичко възможно, за да стигна до заключение какво е разумно, като не забравям, че изключителното богатство и забележителният стандарт на живот, на които са се радвали тези деца по време на брака, правят този случай напълно необичаен". Като цяло съдията се въздържа да коментира сумите, но все пак отбелязва, че е "легитимно да се критикува" покупката на три автомобила за Зайед и отказва да присъди на шейха и този разход, отбелязва "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!