Анджелина Джоли призова ООН да се бори със сексуалното насилие

OFFNews 16 ноември 2017 в 15:45 4418 1

Снимка Instagram

В пламенна реч по време на конференция на ООН във Ванкувър, Анджелина Джоли призова миротворците да започнат да създават мерки срещу сексуалното насилие в световен мащаб.

Наричайки сексуалното насилие „критично препятствие срещу човешките права и постигането на равенството на жените“, Джоли поиска от членовете на ООН да приемат сексуалните престъпления за военно оръжие и да намерят начин да му противодействат.

Тя посочи за пример масовото изселване на рохинги в Мианмар. Преди 30 години държавата отнема гражданството и политическите права на представителите на малцинството и ги определи за емигранти от Индия, подлагайки етноса на дискриминация. Бруталното отношение на военните, свързано с масови арести, изтезания и убийства, принуждава над 200 000 души да потърсят убежище като бежанци в Бангладеш. Според ООН почти всяка жена-бежанец е оцеляла след или е била свидетел на сексуално насилие, включително изнасилване.

„Сексуалното насилие е по-евтино от куршум, има трайни последствия и именно това го прави толкова ефективно. То е предназначено да измъчва, да тероризира, да принуждава хората да бягат и да ги унижава. Няма нищо общо със секса. Този вид насилие има общо със злоупотребата с власт. Това е престъпно поведение“, допълни актрисата.

„Дори да приемем, че сексуалното насилие няма нищо общо със секса, че е престъпление и че се използва като оръжие, много хора все още вярват, че не е възможно да се направи нещо срещу него. Трудно е, но не е невъзможно. Имаме законите, институциите и експертните познания за събиране на доказателства. Ние можем да идентифицираме извършителите, просто липсва политическа воля“, каза Джоли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови