Актьорът Бен Крос почина на 72 години

Крос се врече на българка в народна носия на Жеравна

OFFNews 19 август 2020 в 09:19 11253 1

Британският актьор Бен Крос почина във Виена на 72-годишна възраст. Дъщеря му Лорън му съобщава, че е издъхнал "внезапно" след кратко боледуване. 

В последните години крос живееше в България, след като се омъжи за българка през август 2018 г.

Хари Бърнард Крос е роден в Лондон на 16 декември 1947 г. Крос изпълнява първоначално различни професии, например чистач на прозорци и сервитьор. Бил е главен дърводелец на Националната опера на Уелс и уредник на „Аликзандра тиътър“ в Бирмингам.

През 1970 г., когато е на 22 години, е приет в лондонската Кралска академия за драматично изкуство (RADA) – школата, направила такива актьори като Джон Гилгуд, Гленда Джаксън и Антъни Хопкинс, но по-късно не проявява голям интерес към продължаване по класическия път.

След завършването на Кралската академия за драматично изкуство Крос играе в Duke's Playhouse в постановки като „Макбет“, „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и постановката на Артър Милър „Смъртта на търговския пътник“. След това се присъединява към Prospect Theatre Company и играе роли в „Перикъл“, „Дванайсета нощ“, и „Royal Hunt of the Sun“. Крос играе и в много популярния мюзикъл „Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat“ и основни роли в пиесите на Питър Шафър – „Equus“, „Mind Your Head“ и мюзикъла „Сладката Ирма“ – в „Хеймаркет тиътър“ в Лестър.

Участвал е във филмите "Огнените колесници", който е носител на 4 награди „Оскар“, "Стар Трек" и множество продукции. 

Едно от последните му участия е в българската продукция "Диви и щастливи".

Освен актьор е също и режисьор, писател и музикант. Писал текстове за албум на певеца Васил Петров, който е издаден през 2007 г. Пял е песни на Синатра с Васил Петров на фестивала Аполония през септември 2007 година. Автор е на мюзикъла Rage за Ruth Ellis, който е изпълняван в различни градове около Лондон.

Преди две години, Бен Крос се ожени за българката Деяна Бонева. Церемонията бе в Жеравна по време на известния фестивал на фолклорната носия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови