С пищна церемония откриха игрите в Пьонгчанг

OFFNews 09 февруари 2018 в 15:08 5082 0

С пищна церемония откриха игрите в Пьонгчанг

С пищна церемония беше даден стартът на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. 

По традиция в парада на нациите първи дефилираха спортистите от родината на олимпийските игри – Гърция. Българската делегация включва 21 спортисти в 6 дисциплини. Това е най-сериозното наше присъствие на зимни олимпийски игри след олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г.

Знаменосец на българския отбор беше носителят на световната купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков.

На олимпийските игри в Пьонгчанг ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2 925 състезатели от 92 държави. За първи път в историята на зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.

В традиционния си азиатски стил, чрез обилна доза танцьори и музиканти представиха интересни фигури, напомняйки за масовките от откриването на Игрите в Пекин през 2008 година.

Краткият спектакъл, който бе значително по-скромен в сравнение с предишни откривания, завърши с издигането на знамето на държавата-домакин Южна Корея.

Под звуците на небезизвестната песен на Сай - "Гангам стайл" бяха представени държавите, които ще участват на Игрите. Сред най-забавните участници по традиция бяха страните с по-топъл климат като Южна Африка, Гана, Нигерия, Ямайка и други. Швейцарците пък въпреки, че са с по-малка площ от България, очевидно имат повече лифтове и се появиха с респектираща бройка представители. 

Руски спортисти излязоха под неутрален флаг, както бе съобщено по-рано, а накрая солиден брой участници на Обединена Корея бяха пример на света, че спорът обединява.

След като шефът на МОК Томас Бах и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин обявиха Игрите за открити, дойде и кулминацията на церемонията - издигането на олимпийския флаг, клетвата на спортистите, а огънят бе запален от легендата във фигурното пързаляне Ю На Ким.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews