Русия иска да спечели хокейна война на олимпиадата

Огнян Георгиев 05 февруари 2022 в 08:14 3434 0

Светът е на прага на трета световна война, а Русия има шанс да покаже своята доминация на хокейната пързалка. Сборная е абсолютен фаворит на специалистите за златото на зимните олимпийски игри в Пекин. Основна причина за това е липсата на играчи от Националната хокейна лига.

За втора поредна олимпиада звездите от НХЛ няма да радват феновете. Собствениците на клубовете в НХЛ бяха взели решение да пуснат водещите играчи на олимпиадата, но през декември всичко се обърна на 180-градуса. Причината беше бумът на положителни проби с последната вариация на коронавируса – омикрон.
Анализаторите веднага включиха калкулаторите и диаграмите, за да изчислят, че руският състав е с най-големи шансове за победа и защита на титлата отпреди четири години.

Тимът на Червената машина, който ще се хвърли в битката под името Руски олимпийски комитет, е съставен от най-доброто, което играе в Континенталната хокейна лига. Второто по сила първенство на планетата включва 19 руски отбора от общо 24 тима. Най-екзотичният тим в шампионата е китайският „КунЛун Ред Стар“. Съставът е на твърдото последно място в Източната конференция. Отборът сформира целия китайски национален тим. В него има само девет китайци. Останалите хокеисти са от Канада (9), САЩ (3), Русия (1).

Братушките направиха много интересна промяна през есента в треньорския щаб. Начело на тима застана Алексей Жамнов. Генералният мениджър на „Спартак“ (Москва) ще бъде подпомаган от двама бивши селекционери – Валери Брагин, Олег Знарок (извел Русия до златото в Пьонгчанг), както и от шампиона в НХЛ с „Питсбърг“ като играч и треньор Сергей Гончар. В тима има едва седем играчи от шампионския състав отпреди четири години.

Перманентният фаворит за титлата Канада ще има сериозни трудности. След три златни медала в последните пет зимни олимпиади сега задачата на генералния мениджър Шейн Доан и старши-треньора Клод Жулиен е по-тежка. Основната отговорност ще лежи на плещите на Ерик Стаал. Ветеранът с над 1400 мача в НХЛ е един от малкото играчи, които са част от Клуба „Тройно злато“, спечелили Купа „Стенли“, олимпийски игри и световно първенство. До момента канадците са спечелили 9 титли от олимпиада, но шансовете за юбилейна десета не са много големи.

САЩ ще разчита на микс от млади колежански звезди (15) и опитни играчи от Американската хокейна лига (2) и Европа (8). Очакванията за чудо ще бъдат възложени на бившите звезди от НХЛ Кени Агостино, Стивън Кампфър и Аарън Нес. Брайън О‘Нийл е единственият, който игра и на предишната олимпиада за САЩ.

Той показва отлична форма в Континенталната лига, където има 33 асистенции.
Голямата изненада на предишната олимпиада Германия отново ще има амбиции за медали. Немците са водени от бившите НХЛ играчи Тобиас Райдер и Том Кунхакъл.

Традиционните сили като Швеция, Чехия и Финландия също бяха ударени от забраната за използване на играчи от НХЛ, но те имат доста силен контингент в Континенталната хокейна лига, а и техните национални първенства винаги са били на ниво.
Форматът на олимпийската надпревара при мъжете е много атрактивен. Мачовете започват на 9 февруари, а финалът е предвиден за 20.

Отборите са разделени в три групи. Най-интересната е поток „А“, където са САЩ, Канада, Германия и Китай. Русия са с Чехия, Швейцария и Дания. Последната група “C” е с отборите на Финландия, Швеция, Словакия и Латвия.

Победителите във всеки поток и най-добрият втори тим се класират директно за четвъртфиналите. Останалите осем отбора ще преминат през плейофите за влизане в Топ 8.

Букмейкърите потвърдиха мнението на анализаторите и също фаворизираха Русия. Коефициентът за титла на Сборная е 2.60. Ставката на Финландия е 5.00, а шведите са оценени с 6.00. Тотални аутсайдери са китайците с коефициент 70 000.

За пръв път в историята 10 женски отбора ще мерят сили за олимпийските медали. За седми път дамите ще имат възможност да покажат, че не отстъпват на силния пол, а до момента златото е печелено само от два тима – Канада (4) и САЩ (2).

Мачовете при дамите вече започнаха. Канада, САЩ и Русия тръгнаха с победи съответно над Швейцария (12:1), Финландия (5:2) и Швейцария (5:2). Всичките пет отбора от група „А“ автоматично се класират за четвъртфиналите. Там ще ги последват и трите най-добри тима от група „Б“, където са Чехия, Япония, Китай, Швеция и Дания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови