Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В китайския отбор по хокей за Пекин 2022 има 18 американци

OFFNews 04 февруари 2022 в 12:24 3187 0

Доста любопитен отбор по хокей за участие на домакинските зимни олимпийски игри събра Китай. В състава от 25 играчи само 7 са китайци, а останалите 18 - американци.

Оказа се, че до решението се е стигнало, тъй като китайците не могли да сглобят отбор, който да е достоен противник на суперсилите в този спорт САЩ, Канада, Русия и Германия. Заговорило се се дори, че Норвегия може да замени Китай в турнира.

От международната федерация IIHF имат правило, според което чужденец може да участва на олимпийски игри, ако в последните две години е живял и играл за националния отбор на друга страна. Така се стига до решението да се подкрепи местния отбор Кунлун Ред Стар в търсенето и селектирането на перспективни играчи от водещи нации. Кунлун Ред Стар участва и в Континенталната хокейна лига (КХЛ), където се обиграва срещу силни отбори от Русия.

В резултат сега на леденото поле за Китай ще излязат дори хокеисти с опит в НХЛ. Вратарят Джереми Смит има дори 10 мача за отбор като Колорадо Аваланч. Той подписва с Кунлун през 2019 година и сега отговаря на условията да играе на олимпиадата и е развълнуван от тази възможност.

“Това е страхотна възможност. Дори не съм и мечтал да играя на олимпийски игри и то за страната домакин”, казва Смит.

В състава е и Джейк Челиос, чийто баща Крис има кариера от 26 години в НХЛ. В семейството му не са приели с усмивка решението да играе за Китай първоначално, но сега го подкрепят.

Заради решението на ръководството на НХЛ да не позволи на играчи да участват за националните си отбори в Пекин, китайският отбор може да се окаже доста конкурентен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!