Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Официално откриват Зимните игри в Южна Корея

Часове преди церемонията ООН разреши на севернокорейската делегация да присъства в Пьонгчанг

OFFNews 09 февруари 2018 в 07:35 5703 0

ООН разреши на севернокорейската делегация да присъства в Пьонгчанг

23-те Зимни олимпийски игри ще бъдат открити в петък в южнокорейския град Пьонгчанг с официална церемония, която ще се проведе в 12 ч. българско време. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Това ще бъде първата зимна олимпиада с повече от 100 състезания. В Пьонгчанг ще се състезават и шест държави дебютантки - Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур.

България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002 г. насам.

Часове преди церемонията Съветът за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация за откриването на Зимните олимпийски игри.

Въпреки че в състава на делегацията има лице, подложено на санкции от организацията, то все пак ще присъства на церемонията. Очаква се делегацията да присъства на откриването на олимпиадата днес и да остане до неделя.

Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, в която влиза по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг. 

Единственият член на делегацията, който е обект на санкции, е Чо-хви. Той е високопоставен служител в държавната администрация на Северна Корея. 

Под натиска на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, целящи севернокорейската икономика и ограничаване на ядрената програма на страната. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила заради предстоящото посрещане на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Властите в Южна Корея изпратиха чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори, разрешено беше на северната съседка да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите и беше заявено също, че се разглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Двете държави, които имат замразени отношения, се разбраха да поставят началото на помирителните си жестове заради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и приятелски състезания на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!