Коукалова си плаща за критиките към IBU

OFFNews 15 януари 2018 в 10:16 7558 1

Чешката звезда на биатлона Габриела Коукалова пропуска олимпийските игри в ПьонгЧанг 2018 заради здравословни проблеми. Носителката на Световната купа по биатлон за сезон 2015/2016 се бори с проблеми с прасците от лятото.

"Опитах се да направя каквото мога, за да се върна, но по време на тренировките имах много проблеми. Съжалявам, че не мога да участвам на Зимните олимпийски игри, тъй като те са връхна точка за всеки спортист", каза Коукалова преди дни на пресконференция в Прага.

Какво се крие зад това решение? Мнозина смятат, че чехкинята е "наказана" от ръководството на международния съюз по биатлон (IBU) с отказ да ползва медикаменти, които да облекчат страданията й. Става въпрос за т.нар. терапевтично изключение, когато на спортистите се разрешава ползването на забранени препарати заради здравословното състояние.

Неофициално прогресът на Коукалова се свързва с приема на лекарства за профилактика на рака. От коварната болест са страдали баща й и съпругът й, което обяснява притесненията й.

Думите й по адрес на шефа на Международния съюз по биатлон (IBU) Андерс Бесерберг, че е неадекватен, заради меките мерки спрямо руския биатлон, явно са й "изяли" главата. Именно IBU издава тези терапевтични изключения, а по думите на самия Бесерберг в момента от тях се възползват едва четирима биатлонисти.

Явно Коукалова е получила отказ и затова е решила да пропусне игрите в очакване на изборите за ново ръководство на организация, в която Чехия има силни позиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови