Евроспорт представя особеностите на биатлона с помощта на увеличена реалност

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2017 в 11:39 5681 0

Ексклузивната поредица на Евроспорт „Спортът отблизо“ продължава да ни показва тънкостите на някои от най-популярните спортни дисциплини.

В новия епизод на поредицата на фокус е една от най-атрактивните и очакваните от феновете зими дисциплини, която всяка година привлича нови фенове – биатлонът.

Той е една от най-старите практикувани дисциплини в олимпийската програма. Дебютът му е на олимпийски игри през 1960 г. в Скуо Вали (САЩ), а първият женски олимпийски турнир по биатлон е проведен на Игрите в Албeрвил през 1992 г.

Новият ексклузивен епизод от поредица „Спортът отблизо“ представя детайли за 5-те дисциплини в биатлона – индивидуален старт, спринт, преследване, масов старт и щафета. Във всяка състезателна обиколка има стрелба, освен в последната.

Именно стрелбата е моментът, в който майсторите на биатлона се отличават от останалите. Непосредствено след бягането пулсът на състезателите достига до 150 удара. Биатлонистите трябва много бързо да успокоят дишането си, тъй като това е от огромно значение за успешната стрелба. Половината от стрелбите са от изправена позиция, а другата половина – от легнала.

Мишените са отдалечени на 50 метра разстояние, като техният диаметър е 4,5 см за стрелба от легнала позиция и 11,5 см за стрелба от изправена. Мишените са общо 5 при всяка стрелба, като за всяка пропусната мишена се налага изминаването на 1 наказателна обиколка в специално създаден участък на трасето.

Дължината на въпросния участък е 150 метра, като за изминаването му са нужни между 20 и 30 секунди. При индивидуалния старт за всяка пропусната мишена се добавя 1 минута към състезателното време на участника. Целта на биатлона е съвсем проста - да бягаш най-бързо, да стреляш най-точно и да финишираш пръв.

Новият клип от поредицата „Спортът отблизо“ е създаден чрез използването на увеличена реалност и използването на статистически данни, предоставени от множество специалисти в областта на биатлона.

Олимпийските стартове по биатлон традиционно ще бъдат едни от най-интересните дисциплини на Зимните олимпийски игри в Пьончан, които ще можете да наблюдавате на живо в ефира на Евроспорт от 9 до 25 февруари 2018 г.