Готви се бойкот на старта за СК по биатлон в Тюмен

OFFNews 14 декември 2017 в 17:25 4584 0

Заплахата за бойкот надвисна над старта за Световната купа по биатлон в Тюмен догодина. Надпреварата трябва да сложи край на сезона в атрактивния зимен спорт, но заради проблемите с допинга в Русия редица отбори вече споделят намеренията си да не участват.

Първи бяха канадците, които са притеснени, че на тях ще им бъде отмъстено заради работата на канадския адвокат Ричърд Макларън, чийто доклад доведе до наказанията на руските олимпийци. Нещо повече - Русия беше отстранена от участие на игрите в Пьончан, а желаещите да участват трябва да се състезават под неутрален флаг.

В отбора на Норвегия също намекнаха за бойкот, а американците вече говорят открито за това поне докато не бъдат възстановени правата на руската антидопингова лаборатория. В общи линии притесненията на всички са свързани с опасенията, че в Русия може да им подменят допинг пробите, за да ги дискредитират в отговор на разкритията за употребата на допинг в Русия.

Призьорът от олимпийски игри Нейтън Смит обясни причините за бойкота на канадците.

"Знам какво си мислят всички - кои са тези канадци, че да вдигат такъв шум и да бойкотират стартове. Истината е, че ние сме малка, но горда биатлонна страна, в която нито един спортист не е бил хващан с допинг. Въпросът е принципен и ще бойкотираме.

Решението е на състезателите, не на федерацията. На практика ние правим лошо на себе си, но защитаваме чистотата на спорта. В Канада не е толкова престижно да си спортист. За сравнение заплатата на един биатлонист е около 2500-3000 долара, докато учител взима 10 000 долара. За нас са важни принципите", казва Смит в интервю.

Публикация, споделена от Nathan Smith (@smithndr) на

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !