Здравни служители от училища и детски градини в София излязоха на протест

Актуализиране на заплатите, увеличение на средствата за работно облекло и ръст на обезщетенията при пенсиониране искат протестиращите

OFFNews 26 март 2024 в 17:02 1021 0

протест

Снимка БГНЕС

Протест на медиците от Детско и училищно здравеопазване

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа” излязоха на протест пред Столичната община с искания за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор Детско и училищно здравеопазване. Протестиращите затвориха движението по улица „Московска“ в центъра на София.

Двете федерации настояват за актуализиране на основните заплати в системата на детското и училищно образование и увеличението им от 1350 на 1890 лева. Настояват за увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лева годишно и за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

„Това е подигравка. Тези 1450 лв., които ни обещава кметът, трябваше да бъдат дадени преди две години. Не може увеличението да е със 100 лева”, възмутиха се протестиращи. „Ще протестираме до край. Искаме заплатите да станат 1890 лева”, категорични са служителите.

Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация към КТ “Подкрепа”, обясни, че искат повишение на основните работни заплати, тъй като основните такива в детското училищно здравеопазване са 1 350 лв.

„Столична община залагат само 8 млн., които са само за общинските болници, на нас предлагат само едни 100 лв. увеличение и то евентуално да бъдат гласувани от 1 април”, поясни Палешникова. По Нова телевизия тя коментира, че в момента се преговаря за нов браншови колективен договор, а те още не са постигнали стария от април 2022 година.

Вчера на среща с Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинската федерация „Подкрепа“ кметът Васил Терзиев съобщи, че средствата за здравеопазване в проекта за бюджет на София ще бъдат увеличени с 14,5 млн. лв. Осем милиона са предвидени за допълнителни дейности в общинските лечебни заведения, а 6,5 млн. лв. са за дълготрайни материални активи и ремонти на общинските болници и поликлиниките.

С тези допълнителни средства средната заплата на медицинските специалисти в областта на детското здравеопазване ще започва от 1450 лв. основно месечно възнаграждение. Столичната община ще продължи да финансира и програмите за скрининг на млечната жлеза, щитовидната жлеза, както и инвитро за донорски яйцеклетки, съобщи кметът Терзиев.

Днес той беше опроверган от групата общински съветници от ГЕРБ, според които е възнамерявал не да се отпуснат допълнително, а да орежат с 50% парите за здраве за София.

В проекта си за бюджет Терзиев отряза 6,5 млн. лв. за здравеопазване. След протест от групата на ГЕРБ-СДС миналата седмица и на синдикатите, вчера той оттегли предложението си. Това е първият ни голям успех като група съветници, която работи по Бюджет 2024 година. Защитихме 13,8 млн. за здравеопазване за общинските здравни заведения и медицинския персонал. Опитът на Терзиев да покаже гафът си като щедрост е жалко поведение за управленец, написа във Фейсбук заместник-председателят на Столичния общински съвет и общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Той представи и своята версия на хронологията на събитията около темата със здравеопазването в Бюджет 2024 г.

По думите му на 28 януари Васил Терзиев е предложил проект на бюджет, в който се предвижда „икономия“ от инвестициите за медицинска апаратура за общинските болници и строителство на нови детски ясли. "Подписът му стои под орязване от 13.8 млн. лева за 2023 г. на 7.3 млн. лв. или общо с 6.5 млн. лева", твърди Георгиев.

На заседание на здравна комисия на 13 март за обсъждане на бюджета Георги Георгиев и д-р Антон Койчев обясниха защо това е абсурдно, пагубно и ГЕРБ-СДС няма да го позволи. След това за два дни бяха събрани разчети от директорите на всички болници за най-спешните им нужди от апаратура - рентгени, операционни маси, хирургически инструменти, ехографи и др. Бяха изпратени на съветниците и екипа на кмета да се запознаят и да кажат от кой апарат да бъдат лишени АГ „Шейново", Първа градска или други от здравните ни заведения. Последва втори конфликт по темата на заседание на комисията по здравеопазване на 20 март, когато не се чуха разумни обяснения от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев защо да се приеме тази безумна идея. Видеозаписите от тези заседания и разискванията ни са публични, пише зам-председателят на СОС.

Според него два месеца по-късно Терзиев "явно се е уверил, че икономията на 50% от парите за здраве не е добра идея и е размислил".

"Затова вече рекламира, че ще „увеличи парите с 6.5 млн. лева“. Не, всъщност просто няма да ги намалим с толкова спрямо парите за 2023 година. Което не е същото, все пак - лъжа е, че ги увеличава с 6.5 млн. лв. (...) Катарзисът е факт и това е хубаво. Най-важното обаче е друго - белята ще бъде избегната", коментира Георги Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!