Здравната комисия: Бежанците със статут на ''временно пребиваващи'' ще имат правата на здравноосигурените у нас

OFFNews 29 март 2022 в 15:54 1098 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Заседание на Комисията по здравеопазване в НС с председател доц. Антон Тонев

Бежанците със статут на "временно пребиваващи" да се ползват с пълните права на здравноосигурените у нас, приеха на първо гласуване депутатите от Комисията по здравеопазване в НС.

Противници на промените нямаше, но депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане" се въздържаха от гласуване.

Предложението получи подкрепата на здравното министерство и на Агенцията за бежанците, както и на НЗОК.

Управителят на фонда проф. Петко Салчев обаче заяви, че според него промените са в противоречие със ЗЗО, според който хората без три вноски за последните 36 месеца губят право на лечение по НЗОК. В същото време се предлага бежанците с временен статут да получат здравноосигурителни права, без да имат този тригодишен период на осигуряване.

Той припомни, че НЗОК разполага със 110 млн. лв. за заплащане на лечението на български пациенти в други страни и подчерта, че ако не се наложат ограничения, същите права ще имат временно пребиваващите чужденци у нас. Това, по думите му, предполага сумата, която е предвидена, да се увеличи.

Според депутатите от ГЕРБ липсва финансова обосновка. Не става ясно какви средства са предвидени за целта, заяви Лъчезар Иванов. Според Асен Балтов законодателни промени не са необходими, достатъчно е да има фонд към МЗ, с който да се покриват тези плащания.

За Елена Гунчева от "Възраждане" предлаганите промени имат дискриминационен характер спрямо по-бедните българи, които не могат да си доплащат лечението и трябва да има подоходен критерий за медицинската помощ.

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов подчерта, че има различни видове здравно осигуряване и затова текстовете трябва да бъдат прецизирани така, че да става ясно точно от какъв обем медицинска помощ ще могат да се възползват временно пребиваващите и кога ще трябва да доплащат, както правят това здравноосигурените българи.

Вносителят на законопроекта доц. Асен Тонев заяви, че бежанците пребивават временно у нас, а предложенията нямат за цел да решат проблемите на пенсионерите, които ще са такива цял живот. Според него за момента няма как да има точна финансова обосновка на закона, защото не знаем колко украинци ще пожелаят да се възползват от здравна помощ у нас.

Според д-р Ивайло Христов от ИТН законопроектът е нужен, защото в момента медиците лекуват украинците без да имат осигурено финансиране. По думите му трябва да се изчистят моментите свързани с използването на медицински изделия, да се регламентира лечението на хронично болните бежанци, получаването на медицинска храна. 

"Чрез този механизъм хората с този статут могат да се "влеят" в здравната система, но този режим е само за болничната помощ. Остава решението за доболнична помощ, лекарствата и медицинските изделия. Смятам, че имаме всички механизми и воля да решим този въпрос между първо и второ четене. С тези забележки ИТН подкрепя законопроекта", обобщи доц. Силви Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови