Завой: Големите ученици може да се върнат на училище и без тестване

Според здравния министър Стойчо Кацаров основна причина за липсата на тестове са проблеми с доставките, големи пратки били задържани в митници

Янка Петкова 01 декември 2021 в 16:00 24008 0

Снимка Архив

Ако не могат да се осигурят достатъчно тестове за учениците от 5 до 12 клас, тестването може да отпадне, но това може да стане по преценка на експертните съвети към Министерство на здравеопазването, тъй като крие риск от влошаване на епидемичната обстановка.

Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг при откриването на реновирано отделение в Майчин дом. 

Той подчерта, че е коментирал с министъра на образованието и науката Николай Денков, че отпадането на тестването може да се случи само ако няма достатъчно тестове за следващата и последващата седмица. После все пак уточни, че последна дума ще имат експертните съвети към Министерство на здравеопазването.

Кацаров припомни, че в 21 области в страната, където заболеваемостта е под 500 на 100 000, децата могат да ходят на училище, без да се тестват, на ротационен принцип. Изискването за задължително тестване е в сила само за останалите 7 области, които все още са в тъмночервената зона.

Служебният министър коментира и условията, при които може да се осъществява присъствено обучение според заповедта му от 8 ноември:

"Там е казано следното: задължение на министъра на здравеопазването е да определи условията и правилата да не се разпространява инфекцията в училищата и че, за да се предпазят учители и ученици правилният подход е да се извършва тестване." Така според него се избягва хаосът, който предизвиква постоянното поставяне под карантина на един или друг клас. 

Кацаров за пореден път подчерта, че закупуването и осигуряването на тестовете не влиза в задълженията на здравното министерство, но то се е ангажирало, защото подобно тестване се прави за пръв път и МОН е имало нужда от помощ.

По думите му всеки може да си закупи необходимите тестове, вкл. и самото училище. 

Здравният министър внесе яснота и по доставките на поръчаните щадящи тестове за малките ученици:

"До този момент Министерство на здравеопазването е доставило 1,5 млн. щадящи теста. По предишна обществена поръчка трябва да доставим още 600 000. 200 000 от тях са налични в склада у нас, но 400 000 все още не са пристигнали. Това е поръчка отпреди 2 седмици, крайният срок за изпълнението ѝ беше миналия петък, но до днес не са получени. Най-късно до този петък трябва да пристигнат, в момента са на различни митници в Европа. Миналата седмица пуснахме нова покана за обществена поръчка, сключихме договор вчера за нови 2,7 млн. теста, които трябва да бъдат доставени до 9 декември. От договорени общо 4 млн. и 800 000 щадящи теста, са доставени 1,5 млн. и има 200 000 на склад у нас", обобщи министърът.

Той уточни, че по оценка на здравното министерство тези тестове са достатъчни за всички ученици в страната поне до средата на януари и увери, че се прави всичко възможно, но нещата не зависят от МЗ и даде пример:

"Единият от случаите е с около 300 000 теста които трябва да бъдат получени до петък, но са на митница в Унгария."

Министърът каза още, че учениците от 8 до 12 клас могат да се изследват и с тестове за възрастни, но уточни, че преценката не е в неговите правомощия.

"Ако МОН прецени и поиска такива тестове, ние имаме налични и веднага можем да ги предоставим по области. Министър Денков обаче предупреди, че трябва да се поиска съгласие от родителите", каза той.

Стойчо Кацаров коментира и влезлите в сила от 1 декември нови мерки като посочи, че са "затегнати, а не разхлабени":

"От 1 декември пристигащите от ЕС и Европейското икономическо пространство могат да влязат в страната, ако имат цифров сертификат. Ако български гражданин идва от страна в тъмночервена зона, се подлага на задължителна 10-дневна карантина. За всички граждани извън ЕС, които са от страни в червената зона като Южна Африка и други африкански държави изобщо е забранено да влизат на територията на страната."

Според министър Кацаров ограниченията не работят и единственото, които може да ни предпази от усложняване на епидемичната обстановка, е ваксинацията.

Той каза още, че ваксини за децата от 5 до 11 г. се очаква да се появят не по-рано от 15 декември. У нас вероятно ще бъдат достъпни от януари следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови