Зам.-шефът на Столичната лекарска колегия отрича УС да е приел декларацията, въз основа на която София е под блокада

Владимир Йончев 21 март 2020 в 16:43 13936 1

Д-р Георги Миндов, член на УС и зам.-председател на Софийската лекарска колегия

Декарацията на Столичната лекарска колегия, с която се искат по-строги мерки срещу копронавируса, не е подписана от Управителния й съвет, въпреки че е от негово име. (Вижте декларацията тук)

Това твърди д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар във Враждебна, член на УС и заместник председател на Софийската лекарска колегия.

Именно тази декларация  бе посочена като основна причина за забраната за влизане и излизане в областните градове и забраната за посещение на парковете.

Шефът на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджедиев призна, че не е имало физическо заседание, но според него заседанието се е състояло онлайн и мнозинството от 13-те члена на Управителния съвет са подкрепили декларацията.

Спорът дали най-строгата мярка срещу епидемията досега е взета въз основата на фалшифициран документ избухна, след като Д-р Миндов разпространи декларация със следния текст:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

На д-р Георги Теодоров Миндов, заместник – председател на СЛК на БЛС

Уважаеми колеги, дами и господа,

В качеството ми на заместник-председател на столична колегия на БЛС се разграничавам от тиражираната в медиите от името на УС на СЛК на БЛС Декларация призоваваща за забрана на гражданите да напускат домовете, ограничаване на влизането и излизането от гр. София.

Декларацията е изпратена от името на Управителният съвет на Столична колегия до Президента, Министър-председателя , Главния прокурор, Министъра на здравеопазването , ръководителя на Националния оперативен щаб без взето решение на Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия в това число и от мен в качеството ми на зам. председател на колегията.

20.03.2020г.
д-р Георги Миндов, зам. председател на СЛК на БЛС

Редакцията на OFFNews се свърза с д-р Миндов. Ето какво каза той:

По никакъв начин не съм бил уведомен за декларацията на СЛК. Подкрепям я частично. Аз лично не съм съгласен да се дадат правомощия на прокурора и МВР, това не е наша работа. Ние можем да определим мерките - да не излизат възрастните хора, да се ограничи в някаква степен придвижването, чисто епидемиологично, но да разпореждаме какво да са прави, как да се упражняват правомощия и кой да ги упражнява - Гешев или някой друг... Нали знаете каква е новината от вчера, че министърът на правосъдието иска дерогация на Европейската конвенция за правата на човека В България. 

Преди мен още двама с още двама общопрактикуващи лекари, членове, коментирах и с тях тази декларация, но и те не знаят да е имало заседание на УС. Доколкото разбрах, абсолютно никой не е бил на подобно заседание.

Такава деклараиция не може да се издаде без решение на съвета. Може да бъде индивидуален акт, но все пак управителният съвет е колективен орган. Ако има разногласия, но има мнозинство, бих приел и нямам какво да кажа повече. Иначе се обезмисля съществуването на управителен съвет. 

Лекарите в София, които се запознаха с тази декларация, казаха "ние не я приемаме и не се присъединяваме". Даже колежка попита това да не е фалшива новина. Толкова не искаха да повярват, че някой може да направи такова нещо изобщо. 

Не знаем дали затварянето на градовете е добра мярка или не. По принцип може да се приеме на определен етап, за да не се претовари системата, защото освен че нямаме респиратори, нямаме и много анестезиолози, няма персонал. Ако се разболеят част от колегите ни, независимо от какво естество, дали е сестра, реаниматор или лекар ще стане много сериозно.

Нямаме маски, нямаме предпазни средства, нямаме още дрехи. Колегите от Втора градска не искат да работят, защото нямат предпазни средства, в същото време налагаме другите мерки.

Има си щаб, той трябва да взема решенията. Защо изобщо трябваше да се намесва софийската колегия? Какви сме ние, да даваме препоръки или да даваме съвети на щаба? Все пак там са най-добрите специалисти. Сякаш изпадаме в някаква паника.

При нас няма паника. Аз съм общопрактикуващ лекар, ходим си на работа, приемаме пациенти, не знаем носител ли е или не, ще те зарази ли или не. Никой от нас не е спрял да ходи на работа. Може да има тук-там, но при общопрактикуващите лекари не съм чул. Реално погледнато ние сме на първа линия. Знаете, че в Италия почина председателят на общопрактикуващите лекари в Северна Италия. Две маски да ти дадат е малко как да кажа... И ние ще започнем да умираме, защото и ние сме на първата линия, но никой не ни споменава.

Нищо не сме получили още от щаба. От нашия съюз получихме по 2 маски, но не са тези, които се препоръчват за работа в заразена среда. Хората продължават да идват, защото другите болести си вървят, не можем да ги спрем. Не може само по телефона да разбереш. А като дойдат сме в близък контакт с тези хора.

Пред OFFNews шефът на Софийската лекарска колегия д-р Асен Меджедиев коментира:

Не е вярно, че УС съвет на столичната лекарска колегия не е бил уведомен за декларацията, която обявихме вчера. Преди няколко дни взехме решение, че заседанията на управителния съвет, с оглед кризисната ситуация и препоръките хората да не се събират на големи групи, ще се провеждат онлайн. Решението е взето между всички членове на управителния съвет. С някои не сме се свързали, но мнозинство от 13 члена гласува и обсъди тази декларация. Абсолютно не е вярно, това което твърди д-р Миндов, че решението е взето еднолично. Това, че секретарят не е успял да се свърже с него, не значи, че не е чул. Ние поддържаме непрекъсната връзка всички от УС. Избягваме заседанията, защото не е удачно 15 души да се събираме в едно помещение. 

Ние не сме нито писатели, нито журналисти, нямаме такъв опит в точния изказ. Това, което сме написали, са препоръчителни мерки, които даваме към оперативния щаб и правителството, че трябва да се засили контролът от структурите на МВР и прокуратура, за да се избегнат струпванията. Населението не спазва карантинните мерки. Има квартали на София, където се събират по 1000 души на едно място. Ние говорим за тези правомощия на прокуратурата и МВР, да може да бъде ограничено провеждането на такива събития. Да се следи достъпът в магазините. Ние не сме законодатели, препоръчваме да се засили контролът от тези структури, те осъществяват този контрол. В момента обществото няма нужда от такива дребнотемия и аз не зная на този човек каква му е целта. Хората се интересуват от съвсем други неща. Ние създадохме фонд да помагаме на лекарите в София. Купуваме маски, термометри, сега купуваме защитно облекло. Колегите са потресени от този негов изказ.

Малко след публикуването на уж приетата от Управителния съвет на Софийската лекарска колегия декларация, Българския лекарски съюз излезе с почти идентичен призив. (Вижте го тук)

Редакцията се свърза с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, който даде следния коментар:

Нямаме в устава, че председателите на регионалните колегии са длъжни да уведомяват централното ръководство. Друг е въпросът как точно е взето това решение, кой какво говори. Но регионалните колегии имат автономност да правят изявления без да ги съгласуват с централното ръководство. Разбира се, желателно е да се следва единната политика на БЛС. 

Апелът за намеса на прокуратурата и МВР в декларацията на СЛК направи впечатление на всички, но ние сме изразили позицията си официално и сме я казали много точно. Не емоционално, а на базата на информацията, която имаме от колегите в страната. Обявили сме, че мерките, които предприема щабът, са адекватни. Друг е въпросът доколко се спазват.

Притеснява ни, че прекалено много хора говорят. Редно е да замълчим и да оставими егото настрани, макар да сме специалисти. В едно такова извънредно положение трябва да се слуша този, на когото е поверено да ръководи процесите, защото и отговорността се носи от него. Ние смятаме, че имаме право, през определен период от време, да правим анализ на резултатите, както и щаба. Имаме информация от цялата страна, имаме гореща линия за сигнали и получаваме непрекъснато сигнали за нарушение на карантината. А нарушението на карантината, водейки до тежки последствия за много болни и системата, косвено застрашава здравето и живота на колегите.

Призовавам да следите позицията на централния съвет в тази ситуация. 

Сигурен съм, че колегите във Втора градска болница не биха отказали да изпълняват задълженията си, ако им бъдат осигурени защитни предпазни средства. Минимумът, който трябва да има един лекарски кабинет, и без да има епидемия, е ръкавици, маски, очила и предпазна манта. Смятам, че вървим към задоволяване на потребностите.

Открили сме дарителска сметка, за да можем да снабдим колегите от семейните практики, те също са изключителни застрашени. Добре е, че държавата се стреми да осигури болниците, но нашата цел е да осигурим лекарите в кабинетите, които също са на първа линия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

21.03 2020 в 19:16

Лично аз не подкрепям позицията на колегата Меджидиев за ограничаване на предвижването от и за градовете. Според мен #CoViD19 отдавна е в масово обръщение и следва да се изолират единствено рисковите за фатални усложнения контингенти. Нека се осигури възможност за масово и анонимно тестване на хората за IgG към този вирус и да се преустанови с излишните, показни „истерии". Нека стане ясно за всички, че „грипът" е бил и ще бъде част от живота на хората!
p.s. ето една „изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285