За първи път у нас: Жена с трансплантиран черен дроб стана майка на здраво бебе

29-годишната Петя беше спасена преди 2 г. с трансплантация във ВМА, а за новороденото се грижиха лекарите в „Майчин дом“

OFFNews 05 януари 2024 в 09:24 2639 1

Петя Йорданова с дъщеря си

Снимка ВМА

Щастливите родители с бебето Рая, проф. Никола Владов, проф. Иван Костов, проф. Крум Кацаров

Пробив в българската медицина. За първи път у нас млада жена с трансплантиран черен дроб стана майка на здраво момиченце.

Животът на 29-годишната Петя Йорданова беше спасен преди две години при първата по рода си у нас сплит трансплантация във Военномедицинската академия (ВМА), а за новороденото в продължение на 43 дни се грижиха лекарите в "Майчин дом". Бебето Рая се ражда по естествен път 40 дни по-рано.

Всичко започва преди няколко години, когато Петя е диагностицирана с автоимунно заболяване на черния дроб, което нелекувано води до фатален край.

„2019 г. беше най-критична, изпаднах в чернодробна кома. Тогава професорът казал на родителите ми да се подготвят за най-лошото, което е било и най-тежкият момент за тях. Да чуеш, че детето ти може да не оцелее. И на Голяма Богородица аз се събудих… Успях да събера сили и се събудих. Продължих да се боря“, разказва Петя пред bTV.

Единственият изход е трансплантация. През 2021 г. по Димитровден тя получава чаканото обаждане – има донор за нея. Лекарите извършват първата по рода си у нас „сплит трансплантация“.

„В листата на чакащите фигурираше и едно бебе. Тъй като бебетата и децата са с приоритет, се взе решение за сплит трансплантация, която да даде част от дроба на донора на бебето и другата част да бъде за Петя“, разказа проф. Никола Владов, специалист по трансплатационна хирургия във ВМА.

След 6-часова операция Петя сбъдва първата си най-голяма мечта – да спасят живота ѝ. Две години по-късно тя сбъдва и втората си най-голяма мечта – да дари живот. Рая се ражда в Деня на св. Мина – закрилникът на семейството.

Бременността при пациентки с трансплантирани органи винаги е огромно предизвикателство за акушер-гинеколога, защото тези жени подлежат на терапия с имуносупресори цял живот. Особено когато става дума за черен дроб, който е така да се каже лабораторията на организма. Предизвикателството е огромно, като в този случай имаме жена с трансплантиран черен дроб, която е забременяла естествено. И предвид тези рискове ми се обади проф. Никола Владов. Ние си партнираме много добре с екипите на проф. Владов и на проф. Крум Кацаров през годините и те са мои добри приятели в живота. Рисковете идват от това, че най-сериозните усложнения в една бременност касаят автоимунни процеси - като прееклампсия и ХЕЛП синдром, където основно участие заема именно черният дроб. Когато видях Петя с нейния съпруг и бебето на изписването заедно с двамата професори от ВМА – се почувствах истински щастлив, каза проф. Иван Костов при изписването на малката Рая от Клиниката по неонатология в „Майчин дом“.

След 43 дни в „Майчин дом“ Рая е готова да се прибере у дома. Изпращат я лекарите от ВМА, които спасиха живота на майка ѝ преди две години.

„Благодаря на моя акушер-гинеколог проф. Иван Костов за грижите и за професионализма! Благодаря на целия екип на „Майчин дом“ за отношението, за това, че аз и моята дъщеричка Рая сме живи и здрави. Пожелавам на всички бъдещи майки да изпитат това щастие, което аз изпитах и техните бебчета да бъдат здрави и благословени!“, сподели Петя.

В своя календар на чудесата Петя вече е отбелязала св. Димитър Чудотворец, когато спасяват живота ѝ, и св. Мина, когато ражда Рая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

05.01 2024 в 09:46

Радост! Повеяе такива новини, носещи радост, спасен живот, нов живот! Това са нещата които радват! Гьоте не случайно е казал “Licht, mehr Licht!“ (Светлина, повече светлина!).
 
X

Да помогнем на украинските деца!