Временно решение за медицинските храни може да има до 4 месеца, окончателно - след година

Работна група създава план, който да осигури достъпа на пациентите до реимбурсиране от НЗОК

Янка Петкова 07 ноември 2022 в 18:08 1096 0

парентерално хранене

Снимка Getty Images

Диетични храни за специални медицински цели

Надявам се до 4 месеца да има временно решение за пациентите, които се нуждаят от медицински храни, а до една година да има работещ механизъм, по който НЗОК редовно да ги реимбурсира. 

Това заяви за OFFNews депутатът от "Демократична България" Кремена Кунева след заседанието на работната група с представители на здравното министерство, експерти от НЗОК и граждански организации в търсене на решения за достъпа до диетични храни за специални медицински цели.

Какво е постигнато на срещата

Взето е решение да бъде разписан план за действие с пътна карта, ясни срокове и ангажименти. Утре, вторник, от Министерството на здравеопазването ще бъде изпратено писмо до експертните съвети за различните групи заболявания. Те трябва да дадат становище по правила и спецификация за конкретните заболявания и конкретните храни, които могат да бъдат приложени към тях, обясни Кремена Кунева.

По думите на Антоанета Иванова от Национална мрежа за децата, здравното министерство е поело ангажимент в срок до един месец да обобщи данните от експертните съвети и да ги внесе в работната група за разглеждане. Това е необходимо условие, за да бъдат направени разчетите, по които да се вземе решение, че НЗОК ще увеличи заболяванията, за които ще реимбурсира храни, и впоследствие те да бъдат увеличени в списъка ѝ.

Големият проблем

"Към момента сериозна пречка е липсата на данни, колко точно са хората, които се нуждаят от специалните храни", каза Иванова.

Това, че не се знае колко души се нуждаят от такива храни е огромна пречка, за да може Касата да заплаща каквото и да било в повече, от това, което реимбурсира в момента. Трябва да има прогнозен бюджет, а за да се изготви този прогнозен бюджет е необходим броят на хората, които ще ползват съответната храна, прогнозното количество, както и средната продължителност за различните състояния, обясни представителят на Националната мрежа за децата.

Временното решение и проблема с лицата над 18 г.

Временно решение за децата до 18 г. е да кандидатстват за реимбурсиране в отдела за лечение на деца към НЗОК, наследник на бившия фонд за лечение на деца.

"Няма обаче временен механизъм, по който тези храни могат да се изписват за хората над 18 г.", казва Кремена Кунева.

По думите ѝ изходът е в промяна в Наредба 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане. Какви точно промени да бъдат направени в наредбата ще бъде коментирано на следващата среща на работната група след седмица.

"Чакаме, но все пак е стъпка напред"

Много ми се искаше да има временно решение, което да стане по-бързо. За съжаление, от Министерството на здравеопазването не предлагат такова. Ние се опитахме да предложим вариант за прогнозен бюджет, хората да кандидатстват по този бюджет, за да съберем по-бързо данните за нуждаещите се. При условие, че не го приемат като вариант, ние нямаме друг полезен ход, освен да приемем това, които те ни предлагат. Просто чакаме. Чакаме експертните съвети, след това ще чакаме становище за осчетоводяване на това, което искаме. Не ми е радостно, но е все пак стъпка напред, което пак е нещо. Проблемът е административен от десетилетия. Сега има някакъв изход. Да, той не е толкова бърз, колкото на мен ми се искаше, сподели Аделина Банакиева от Общност "Мостове", доброволец, който от години работи на терен по проблемите на тези хора.

Сигурни пари най-рано със следващия бюджет

"Важно е да разпишем ясен план, кое след кое следва със срокове. Няма да стане от днес за утре, но за  нас е много добър знак, че има желание да вървим по плана и стъпките, коментира Антоанета Иванова.

По думите на Кремена Кунева в НЗОК има сериозен излишък и средства за временните мерки могат да се намерят. "Факт е обаче, че няма на какво да стъпим, за да направим конкретни изчисления. Ще ни е нужна една година, в която ще се събират данни, ще се създаде механизъм и тогава ще може да се направи реален бюджет", допълни народният представител.

Мисля, че резултатът от днешната среща е доста позитивен от гледна точка на това, че най-накрая стъпихме на едно решение за всички страни и заложихме срокове, в които то да се случи. Настояхме да се разпише срок, да се направи пътна карта, така че оттук нататък, независимо какво се случва в различните парламенти и кабинети, да има приемственост. Допълнихме такава опция и за хората с редки болести, за да ползват тези храни. За мен най-позитивното беше, че въпреки нагнетеното напрежение между всички страни по казуса, някак се осъществи контакт, който досега не е съществувал и се надявам да премине в реални действия, в рамките на няколко месеца, коментира депутатът от "Демократична България".

Оказва се, че при предишното правителство е имало работна група по проблема, но не е останал никакъв документ, който да показва какво е свършено.

Крайно време е обществото да разбере, че когато си поставяме някакви цели, задължително трябва да ги обвързваме със срокове и да следим да има приемственост. Иначе си говорим хипотетично за нещо и очакваме някой да приеме нашия приоритет за негов, а това не се случва, защото тази държава има милион и един проблеми, обобщи Кремена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови