Во' - италианското градче, което победи коронавируса

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 11:47 6364 3

Снимка EU Observer

Има място в Италия, където коронавирусът вече е победен. Името му е Во' - малко градче в северната провинция Падуа, на окоо 70 км от Венеция. На 21 февруари то внезапно стана световноизвестно с първия смъртен случай в страната от Covid-19. Почина пенсионерът Адриано Тревизан.

Здравното министерство определя Во' като огнище на зараза и градчето е поставен под карантина на 23.02. Ден по-късно го огражда "железен" кордон и никой не може да влиза, нито да излиза оттам. Храни и лекарства пристигат само след разрешение на властите в Падуа. Нищо друго не може да се внесе.

Стратегията за справяне с разпространението на вируса? Карантина и тестване - обобщава Алесио Турета, 30-годишен общински съветник и собственик на пивоварна, пред EUobserver.

Градчето прилага подобен на южнокорейския модел, макар и с по-малко технологии, и към 29 февруари 97% от населението му вече е тествано. Нищо подобно не е правено до този момент в Италия: 800 проби само за ден. В края на първия масов скрининг 3% се оказват положителни за Covid-19 и те са поставени под задължителна домашна карантина. По-тежките случаи са незабавно настанени в болница. На останалите вкъщи се звъни по няколко пъти дневно на домашния телефон, за да е сигурно, че не излизат, за да се провери състоянието и температурата им.

Въпреки резултатите от тестовете не само положителните за коронавирус остават вкъщи и излизат само да пазаруват храна или лекарства. Това е препоръчано на всички.

Стратегията проработва.

Когато са направени нови тестове между 6-и и 8 март, само 1% от населението е позитивно за Covid-19. Към 23.03. разпространението на заразата е спряно, няма новозаразени.

Не всички са щастливи от приложената стратегия.

"Когато тестваха целия град, събраха на едно място много хора и нямаше необходимото разстояние за безопасност между тях. Аз все още не разбирам как вирусът достигна град, който е толкова отдалечен като нашия", казва жител, предпочел анонимност.

Но като цяло е безспорно, че моделът на Во' е успешен. Както и на други места, първоначално хората реагират с притеснение, но съдейки по интервютата на EUobserver, изглежда всеки положил усилия да изпълни своята част за спазване на мерките.

Съпругата на кмета Карла Сантолин, която е собственичка на аптека, и синът ѝ идват от Виченца - където живеят - във Во', за да помогнат. "Болницата, в която жителите на Во' обичайно постъпват, беше затворена; лекарите бяха под карантина. Дни наред хората идваха не само за лекарства, а много по-често - за да разберат какво се случва, да питат за новости, да бъдат изслушани. Беше абсолютно необходимо (аптеката) да остане отворена и във връзка с хората, за да им се помогне".

Сега госпожа Сантолин е убедена, че моделът е проработил и резултатите са изключителни.

Сега, след 14-дневно затваряне за света, в градчето с 3 300 жители няма нито един заразен. Нито един.

А според италиански вирусолози моделът на Во', който комбинира строга карантина с масови тестове, за да се открият носителите на вируса е пътят, по който може да се спре разпространението му - поне в по-малките градски центрове.

А Турета е горд със съгражданите си. "Имаше голяма осъзнатост. Всеки разбра ситуацията и и постъпваше според нея", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

leomesi

25.03 2020 в 13:06

Браво, има светлина в тунела!

1000

2

Васил Василев

25.03 2020 в 13:02

Какво ли ще се случи като махнат блокадата?

9873

1

emanuilis

25.03 2020 в 12:10

Сега да ги тестват всички за IgG срещу вируса и да видим.