Великобритания пише план за поставяне на трета доза ваксина

OFFNews 21 юни 2021 в 15:03 1197 0

Снимка pixabay

Великобритания ще публикува планове за програма за поставяне на трета бустерна доза ваксини срещу COVID-19, съобщи източник на правителството, цитиран от Би Би Си.

Един от въпросите, на които се търси отговор в плана, е каква е продължителността на имунитета, получен чрез ваксинация. Не е ясно и дали децата ще бъдат ваксинирани.  

Говорителят на Министерството на здравеопазването каза, че окончателните решения за програмата за поставяне на допълнителни дози ще зависят и от данните от текущите клинични изпитвания, като например британското проучване Cov-Boost. То тества поставянето на трета доза от ваксините в цяла Англия. Първите резултати се очакват през септември и ще помогнат на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) да вземе решения за програмата.

Правителствен източник заяви, че Обединеното кралство ще се възползва от новите ваксини Novavax и Valneva, които очакват одобрение от британския регулаторен орган по лекарствата.

Досега близо 60% от възрастните във Великобритания са напълно ваксинирани, а повече от четири на всеки петима възрастни са получили поне първата си доза.

През последните дни хората бързат да се ваксинират и в петък и събота в Англия бяха запазени часове за над един милион ваксинации, след като беше отворен достъпът за всички лица над 18 години.

Министри многократно са подчертавали, че именно ваксинацията е изходът от локдауните и само така ще може мерките да бъдат облекчени.

Планираното за 21 юни вдигане на ограниченията в страната беше изместено с 4 седмици до 19 юли. 

Правителството обеща и по-рано програма за поставяне на бустерни дози, но здравните власти заявиха, че за да се справят, е важно да се знае:

- Колко дълга ще бъде защитата на двете дози ваксина и дали ще за необходими допълнителни дози;

- Дали хората ще могат да получат същата ваксина като първоначалната;

- Как ще се променят ваксините спрямо новите варианти;

- Ще има ли ежегодна промяна на COVID ваксините, както на противогрипните ваксини;

- Ще бъдат ли ваксинирани деца и ако да кога, къде и как и как стои въпросът с получаването на съгласие от родителите.

Според експертите трябва да се инвестира в подходящи места за ваксинация, вместо да се разчита на стадиони или обществени сгради.

Те искат Съвместният комитет по ваксинация и имунизация да отговори бързо на въпросите, свързани и с кампанията за ваксинация срещу грип, която предстои през есента. Експертите са категорични, че трябва да се създаде устойчива система, а не да се реагира аварийно, както досега. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!