Възрастните хора имат еднакво силна реакция с антитела след първа доза с ваксина на Астра Зенека и Пфайзер

OFFNews 14 април 2021 в 17:46 3103 0

Първото изследване, сравнило пряко имунната реакция на ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека" във Великобритания, установи сходни нива на антителата у хората над 80 години след първата доза, съобщи Ройтерс.

Изследването обаче показа, че важен компонент на имунната система - Т-клетките, показват по-силна реакция у получилите ваксината на "Астра Зенека" в сравнение с "Пфайзер".

Учените от университета на Бърмингам са анализирали кръвни проби от 165 души на възраст от 80 до 99 години след първата доза от една от двете ваксини.

Докато антителата могат да блокират способността на коронавируса да заразява, Т-клетките действат като по-широка защита, защото атакуват и убиват заразените с вируса клетки.

Изследването установи, че ключови антитела са на сходни нива у 93 процента от изследваните 76 души, ваксинирани с една доза на "Пфайзер", и у 87 процента от 89-те участници, получили препарата на "АстраЗенека". От вторите по-голяма част са проявили забележима реакция на Т-клетките.

Британското изследване е поредното, което показва, че антителата, които пречат на вируса да се прикрепи към клетките, може да не са единственият важен елемент от имунитета и Т-клетките имат също съществена защитна роля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови