Варненско училище върна маските, за да спре грипа

OFFNews 16 януари 2023 в 15:15 1201 0

предпазна маска

Снимка Pixabay

По решение на областната противогрипна комисия

От днес учениците, педагозите и непедагогическия персонал във варненската IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" отново носят маски. Те са задължителни по време на учебните занятия и други училищни прояви на закрито, съобщи БНТ.

Целта е да бъде предотвратено разпространението на грип, тъй като в училището се увеличава броят на заболелите ученици и учители. Днес учениците без маски не са връщани, уточниха от учебното заведение.

Мярката е в изпълнение на препоръките, дадени от областната противогрипна комисия – при необходимост директорите да въведат носенето на маски с вътрешна заповед, както и да изискват в сградите да не влизат хора със симптоми на грип, да въведат по-строг режим на дезинфекция и ползване на бактерицидни лампи и забрана за струпването на хора.

В четвъртък отново ще има заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания, която ще вземе решения според данните за заболеваемостта във Варна и региона за текущата седмица.

Областта е сред регионите с най-висок брой заболели. По-рано грипна епидемия беше обявена в Бургас и Шумен. Учениците в тези области са в грипна ваканция. Спрени са детските и женски консултации, както и посещенията в лечебни и социални заведения, въведен е ежедневен филтър в ясли и градини. Очаква се решението на главния държавен здравен инспектор за обявяване на грипна епидемия в Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews