Стара Загора е пред обявяване на грипна епидемия

OFFNews 13 януари 2023 в 14:09 2465 0

преглед

Снимка Getty Images

Преглед при педиатър

Все още в Стара Загора не е обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Оттам поясниха, че съгласно изискванията на Закона за здравето, при епидемично разпространение на грип и остри респираторни заболявания временни противоепидемични мерки на територията на дадена област се въвеждат само след предварителното им съгласуване с главния държавен здравен инспектор. 

По-рано днес Областният оперативен щаб в Стара Загора взе решение от 17 януари да бъде обявена грипна епидемия от 17 януари. 

Членовете на Щаба приеха предложението на Регионалната здравна инспекция. Мярката се налага заради рязкото повишаване на заболеваемостта от грип и ОРЗ от началото на 2023 г. до този момент. От изпратени 23 проби в лаборатория в София 14 доказват циркулирането на грипни вируси на територията на областта.

Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0-15 години. Данните към 12 януари сочат, че в учебните заведения болни са близо 18 процента от учениците, като в община Стара Загора този процент е още по-висок, в детските градини са болни също близо 18 процента от децата, а в яслите – 14.2 процента.

Натовареността на болничните легла в здравните заведения също нараства драстично през последните дни.
От РЗИ очакват през следващата седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде обявена грипна епидемия за периода 17-23 януари включително.

Ако предложението им бъде одобрено от главния държавен здравен инспектор, от 17 януари ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта.

От областния щаб предлагат провипоепидемичните мерки да включват задължително ползване на маски в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт; да бъдат преустановени консултациите за бременни и кърмачета, с изключение на неотложни състояния; профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини да бъде въведен ежедневен филтър на децата. Да бъде преустановено посещението на лица под 16 г. в търговски обекти от типа МОЛ без придружител.

Одобрената от Областния оперативен щаб заповед ще бъде изпратена за съгласуване с главния здравен инспектор и може да влезе в сила от 00 ч. на 17 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови