Ваксините срещу коронавирус са безопасни за хората с неврологични заболявания

Към имунизация трябва да се пристъпи, когато пациентите не са в тласък или обостряне на болестта си, посочва неврологът проф. Димитър Масларов

OFFNews 26 юли 2021 в 15:01 1753 0

Ваксините срещу COVID-19 са толкова безопасни за хората с неврологични заболявания, колкото и за всеки друг човек според невролога проф. Димитър Масларов, началник на Клиниката по нервни болести в Университетска Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител" в София.

По думите му имунизацията е дори по-полезна за тях, тъй като боледуването от коронавирусната инфекция е с непредсказуема тежест и изход.

Доскоро се е възприемало, че кръвно-мозъчната бариера пречи на директното проникване на вируса към централната нервна система. Нови доказателства показват, че вирусът може да атакува директно невроните, да намали притока на кръв към структурите на централната нервна система или да задейства производството на имунни молекули, които да увредят мозъчните клетки.

По думите на специалиста острата енцефалопатия е най-често срещаният неврологичен синдром, който се проявява при 50 до 80 на сто от пациентите. Този процент се увеличава с възрастта и при пациентите, лекувани продължително в условията на реанимация. Продължителният престой в интензивно отделение може да причини развитие на енцефалопатия, невропатии и миопатии.

Преживелите дългосрочно лечение в интензивно отделение трябва да се оценяват за когнитивни увреди, психическа и/или физическа инвалидизация, за да се предотврати т.нар. "синдром след лечение в интензивно отделение".

Проф. Масларов препоръчва пациентите с болест на Паркинсон приоритетно да се ваксинират, тъй като повечето от тях са възрастни, страдат от едно невродегенеративно, прогресиращо заболяване и са изложени на по-висок риск от тежко боледуване от COVID-19 и повишен риск от смърт.

Болните от множествена склероза също трябва да бъдат насърчавани да се ваксинират, след като бъде направена персонална оценка на състоянието и провежданата клетъчно-изчерпваща терапия.

Страдащите от хорея на Хънтингтон, болест на Паркинсон или от деменция са особено склонни към респираторни инфекции или пневмонии и се съветват да спазват стриктно всички предпазни противоепидемични мерки, заявява проф. Масларов.

Пациенти с невромускулни заболявания, особено такива засягащи дихателната функция, трябва да се ограничат в домовете си, за да се запазят от инфектиране, тъй като се очаква въздействието на респираторната инфекция да бъде по-сериозно, отколкото върху общата популация.

Лечението на COVID-19 включва антивирусни, имуномодулаторни и имуносупресивни средства, които могат да имат междулекарствени взаимодействия с някои антиепилептични медикаменти. Необходимо е оптимизиране на дозите на тези медикаменти, посочва специалистът.

Към ваксиниране на пациентите трябва да се пристъпи в първия възможен момент, когато те не са в тласък или обостряне на основното неврологично заболяване или някое от придружаващите заболявания. Решението кога и с какъв препарат ще се извърши ваксинацията трябва да бъде след обсъждане с лекуващия невролог и/или друг специалист, препоръчва проф. Масларов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови