Ваксинационният център в столицата е готов

Янка Петкова 15 декември 2020 в 12:25 1503 0

Снимка Столична община

Първият в страната изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 вече е напълно оборудван и се намира до сградата на Столичната здравна инспекция на ул. „Врана“.

Столицата вече разполага с ваксинационен център. При необходимост може да бъдат разкрити още два на паркинги на хипермаркети, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който провери готовността за започване на имунизации срещу COVID-19.

Първият в страната изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 вече е напълно оборудван и се намира до сградата на Столичната здравна инспекция на ул. „Врана“.

Най-рано през януари ще се ваксинират подлежащите на доброволна имунизация в първа фаза - медици, стоматолози, фармацевти и други здравни специалисти, които не работят в болници.

Имунизационни кабинети ще има и в 7 болници в столицата, и на територията на ДКЦ-тата, в които има разкрити мобилни пунктове за тестване срещу COVID-19, съобщи още здравният министър.

По думите на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев една манипулация ще отнема около 20 минути, а имунизациите ще се правят по предварително изготвен списък.

Според здравния министър благодарение на усилията на Столичната здравна инспекция и Общината натискът върху здравната система е "адекватно контролиран".

Министърът уточни, че макар в момента желаещите да се ваксинират в първа фаза да са 33%, в лечебни заведения в страната продължава записването на медици.

Ангелов каза още, че в момента, в който постъпи информация за характеристиката на ваксините, тя ще бъде обработена и предоставена на гражданите, за да могат да вземат информирано решение за имунизиране срещу новия коронавирус.

"Към момента знаем, че има ваксини с еднократно и двукратно поставяне, но все още нямаме кратката характеристика на продуктите", допълни здравният министър.

Ваксинационните планове (пътят на имунизацията) ще са готови до края на седмицата. В тях подробно ще бъде описано кои други групи граждани могат да се ваксинират в първа фаза. Планът е изготвен от директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и ще бъде адаптиран за нуждите на всеки от 6-те района в страната, каза Ангелов.

Той съобщи, че "Информационно обслужване" разработва софтуера за ваксинацията. Личните лекари са настояли данните за имунизациите да се нанасят в системата, която е изградена към НЗОК, а информацията от нея ще бъде извличана от държавната компания и вкарвана в Единната система.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че 8 екипа от общински служители ще бъдат в помощ на ваксинационния център за създаване на организация и осигуряване на дезинфекцията. В четирите общински болници, в които има COVID отделения, и двете АГ болници с COVID зони здравните служители ще се ваксинират на място. Фандъкова каза още, че желаещите да се ваксинират медици в столицата са около 40%.

По време на посещението си в СРЗИ министър Ангелов коментира и актуални теми. Той съобщи, че на днешната среща с представители на БЛС ще има отговор за мерките след 21 декември, но уточни, че ще настоява да са "достатъчно твърди".

Министърът подчерта, че преболедувалите коронавирус могат да се ваксинират, няма опасност за здравето им и дори ако към момента на имунизацията са позитивни за COVID-19. Той съобщи и че е започнала работата по организирането на максимално безопасни парламентарни изброи през март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!