В САЩ арестуваха пациентка, отказала да се лекува от туберкулоза

Крайната мярка идва след година работа със семейството и 16 съдебни призовки

OFFNews 07 март 2023 в 12:52 1757 1

бактерия

Снимка Unsplash

Mycobacterium tuberculosis

Американска гражданка, диагностицирана с туберкулоза, е уличена в неуважение към обществото след многократни откази да изпълни нарежданията за лечение, съобщава "Сайънс алърт". Според прессъобщение на здравния отдел на окръг Такома-Пиърс във Вашингтон е издадена заповед за арест на неидентифицираната 42-годишна жена, която ще бъде отведена в "специално предназначено за целта място в затвора на окръг Пиърс за изолация, изследване и лечение".

При всеки подобен случай ние балансираме между риска за обществото и гражданските свободи на пациента. Винаги се надяваме, че пациентът ще избере да се лекува доброволно, казва говорителят на здравния отдел Найджъл Търнър и допълва - Стремежът към изпълнение на съдебна заповед чрез заповед за граждански арест винаги е крайната ни мярка.

Тази "крайна мярка" идва след година работа със семейството и членовете на общността, за да се насърчи жената да спазва терапиите, насочени срещу заболяването.

Отивайки в съда за 16-и път, жената най-накрая получава три възможности - да приема лекарствата, да си остане вкъщи или да отиде в затвора.

Колкото и крайно да звучи резултатът, туберкулозата е сериозна заплаха за общественото здраве. Благодарение на внимателното управление на наблюдението, тестването и лечението, заболяването вече е сравнително рядко срещано в САЩ.

Въпреки това в световен мащаб тя продължава да заразява повече от 10 милиона души всяка година, а през 2021 г. ще има 1,6 милиона смъртни случая, което я прави 13-ата водеща причина за смърт в света.

Заболяването се причинява от бактерията Mycobacterium tuberculosis, която се загнездва в белите кръвни телца във въздушните торбички на белия дроб.

Подготвени да унищожават нашественици като M. tuberculosis, белите кръвни телца запечатват микроба в мембрани и ги "заливат" с разрушителни агенти в опит да го разрушат.

Това би било краят на бактерията, ако не беше дебелата обвивка, която я държи на сигурно място и ѝ позволява да се размножава в самите клетки, натоварени със задачата да пазят телата ни.

В крайна сметка бялата клетка умира, въпреки че имунната система продължава да прави всичко възможно, за да унищожи нашественика, като "хвърля" още клетки убийци и защитни тъкани към капсулираната бактерия в опит да я запечата и да се отърве от нея.

В резултат на разрушаването на мъртвите клетки и защитния растеж се образува малък гранулом, известен като туберкул, който дава името на заболяването и предоставя на патолозите видимо средство за откриване на микроскопичния нашественик с помощта на рентгеновите апарати.

Ако тези малки перли на инфекцията се разпространят в тялото, те могат да заемат почти всяка тъкан, което увеличава драстично риска от смърт. Изхвърлени във въздуха в микроскопични капчици течност, те могат лесно да се разпространят в белите дробове на други хора, намиращи се наблизо, което представлява сериозен риск за здравето на цялото общество.

Лечението на активната форма на белодробна туберкулоза обикновено се състои в шестмесечен курс на лечение с антибиотици, въпреки че все повече щамове развиват резистентност към по-често използваните антибактериални лекарства.

В много случаи инфекциите затихват, но периодично се разпалват през целия живот на човека. За да се намали вероятността от възникване на лекарствена резистентност в популациите, тези латентни случаи обикновено не се лекуват с антибиотици, а се наблюдават внимателно за текущ риск.

Не е ясно точно защо жената от Такома е отказала лечение на собствения си активен случай. От здравния отдел твърдят, че въпреки че е започнала лечението, продължило месеци, тя е отказала да го продължи докрай.

Симптомите на активна туберкулоза могат да изчезнат в рамките на няколко седмици след започване на курса, което кара някои да смятат, че вече не са изложени на риск.

През януари 2022 г. на жената е издадена съдебна заповед да остане изолирана вкъщи, докато състоянието ѝ вече не се счита за активно. Неколкократно съдебните заповеди не са били спазвани, включително в случай, когато тя излага на риск болничните работници, като не съобщава за инфекцията си след автомобилна катастрофа.

Това е едва третият случай през последните две десетилетия, в който здравните служители на окръг Такома-Пиърс предприемат такива крайни граждански действия, за да принудят пациентката да спазва правилата за лечение на туберкулоза.

Въпреки това историята е пълна с примери, когато властите са били изправени пред подобни решения между личната свобода и риска от криза в общественото здраве.

Може би най-известен е случаят с "тифоидната Мери" Майлън - американка от ирландски произход, за която се смята, че в началото на миналия век е заразила повече от сто души с патогена Salmonella enterica serovar Typhi (S Typhi), който е носила в червата си и е разпространявала в ролята си на готвач.

Въпреки че самата тя е била без симптоми, заразяването на други хора е довело до няколко смъртни случая. Принудена от властите да я поставят под карантина, Майлън умира след почти 30 години, прекарани в изолация.

Днес това силно заразно заболяване също се лекува лесно с антибиотици, въпреки че един ден то също може да представлява по-сериозен риск, тъй като разработва нови начини за избягване на лекарства от първа линия.

С нарастването на лекарствената резистентност, здравната дезинформация и постоянно съществуващия риск от нови епидемии подобни случаи все повече ще се превръщат в примери за загубена свобода или за неохотни, крайни мерки за защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки