В болница Шейново започват протести заради смяна на директора

OFFNews 11 септември 2023 в 08:19 2171 0

Д-р Румен Велев

Снимка БГНЕС/архив

Д-р Румен Велев

Медици и персонал от общинската  Втора САГБАЛ "Шейново" ЕАД в София ще протестират всеки ден от днес до 14 септември, когато ще има заседание на Столичния общински съвет, с искане за „законна, честна и открита процедура за избор на изпълнителен директор на болницата“.

Протестът ще е на ротационен принцип, за да не се прекъсва дейността в лечебното заведение, информират от болницата.

Според тях при последното провеждане на конкурс за изпълнителен директор д-р Румен Велев е бил единственият кандидат, който се явява и получава оценка, позволяваща му да бъде избран и да изпълнява тази длъжност. СОС обаче взима решение за отстраняването на д-р Румен Велев от длъжността и посочва д-р Таня Андреева, която не се е явявала на конкурса за изпълнителен директор на "Шейново", да заеме поста, обясняват от клиниката. 

"Решението е гласувано на 27 юли с почти пълно единодушие, с един глас "въздържал се" в общинския съвет. Докладът беше внесен и подписан от общински съветници от всички политически групи, така че аз не виждам нищо скандално", коментира д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия на СОС по БНТ.

Койчев обяви, че се отваря нов конкурс, в който д-р Велев отново има право да участва. На решението на Столичния общински съвет, по думите му, са повлияли редица фактори, включително и скандала с разменените бебета, когато самият д-р Койчев е застанал "зад ръководството на болницата в лицето на д-р Велев".

"Подкрепих го, защото той е добър лекар, добър специалист и сега мисля така. Но аз не мога да разбера какво е това вкопчване в поста на изпълнителен директор. Той е вече на него близо 12 години", каза Койчев.

Председателят на здравната комисия каза, че е имало сигнал, получен в общината, за нерегламентирани практики за искане на финансови средства от онкоболна жена. А от болницата не са дали удовлетворителен отговор по случая.

"Това е жалба, получена в Столична община от криптиран мейл. Няма имена на пациентката и кога е направила посещението в болницата. Няма как да направим проверка по този случай", обясни д-р Велев и допълни: "Аз не съм се вкопчил в поста, а вие сте се вкопчили в това да направите д-р Таня Андреева директор на болницата".

След подадена жалба от д-р Румен Велев, областният управител на София определя това решение за неправомерно и в нарушение на законите на страната, а СГС спира вписването на д-р Таня Андреев за ИД на болница Шейново.

Предстои решението на СОС да бъде преразгледано и да има окончателно становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!