Директорът на ''Шейново'' д-р Велев заменен от бивш здравен министър

OFFNews 01 август 2023 в 10:47 3055 0

Румен Велев

Снимка БГНЕС

д-р Румен Велев

Бившият министър на здравеопазването в правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева замени на поста директор на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев. За рокадата съобщи "Капитал".

Назначението на Андреева е до провеждането на конкурс, а решението е от последната сесия на Столичния общински съвет. Според "Капитал" обаче конкурсът за директор вече е бил проведен през май, а д-р Андреева не е кандидатствала за него. До назначението си тя е била член на Съвета на директорите. Единствен кандидат за директор е бил д-р Велев, но столичните общинари поставят него в Съвета на директорите, а не Андреева.

Източници на "Капитал" от общинския съвет, пожелали анонимност, са казали, че решението е дошло от "най-високо място", имайки предвид лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. СОС вече четири мандата се доминира от неговата партия. Д-р Андреева, освен като неособено успешен здравен министър, е известна и като приближена на Моника Станишева.

Смененият д-р Велев обжалва решението на СОС пред областния управител на София. Той посочва, че е получил оценка 5.25 на изпита, което отговаря на обявените критерии за оценка над 4.50, както и че отговаря на всички законови изисквания за директор. 

Към управлението на общинската АГ болница не е имало забележи, а в случая с разменените бебета Велев е получил подкрепа. През 2023 г. "Шейново" показва най-високите финансови резултати за последното десетилетия - 14,5 млн. лв. приходи и печалба от 350 000 лв. 70% от приходите отиват за заплати на персонала.

В периода, когато Андреева е била изпълнителен директор на болницата, лечебното заведение отбелязва спад в приходите в три поредни години -  от 7 млн.лева през 2011 г. на 5.2 млн.лева през 2012 г. и натрупана загуба от над 1 млн.лева, припомнят от "Капитал". Андреева бе директор на АГ "Шейново" в периода от 2011 г. до 2013 г., когато става министър на здравеопазването в кабинета "Орешарски". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!